Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradnja druge cijevi tunela Učke: EK dala zeleno svijetlo za produljenje koncesijskog ugovora

Komisija je ovom odlukom utvrdila da su ispunjeni svi potrebni preduvjeti te da će ova odluka pozitivno utjecati rast i investicijska ulaganja, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije između država članica u skladu s pravilima od državnim potporama i pravilima o javnoj nabavi.
07. kolovoza 2020. u 18:27 4 komentara 1245 prikaza
EK odobrila produženje koncesijskog ugovora s Bina Istrom i gradnju druge cijevi tunela Učka
Pogledajte galeriju 1/2

Europska komisija, točnije DG Competition, je danas informirala Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da je prema pravilima EU-a o državnim potporama odobreno produljenje koncesijskog ugovora s tvrtkom Bina Istra čime su stvoreni preduvjeti za početak gradnje druge cijevi tunela Učka.

Oleg Butković OLEG BUTKOVIĆ 'Iduće godine počinje bušenje i gradnja druge cijevi tunela Učka'

Ovom odlukom će se Bini Istri, kao koncesionaru, omogućiti investicija vrijedna 197 milijuna eura te produljenje ugovora o koncesiji za dodatnih pet godina. Ovo ulaganje će se najvećim dijelom odnositi na izgradnju druge cijevi tunela Učka u dužini od 5,63 km, dugoočekivanog projekta čija je izgradnja potrebna i za ispunjavanje minimalnih sigurnosnih zahtjeva na ovom dijelu ipsilona. Na ovoj dionici će se izgraditi nekoliko novih vijadukata, podvožnjaka i nadvožnjaka te će se obnoviti odmorište Kvarner.

Podsjetimo, Hrvatska je u lipnju 2020. godine, nakon postupka prednotifikacije, službeno obavijestila Komisiju o namjeri produljenja ugovora o koncesiji a sve u svrhu omogućavanja financiranja nastavka izgradnje podfaze 2B2-1 koja se sastoji se od izgradnje drugog kolničkog traka od čvora Vranja do tunela Učka te uključuje i izgradnju druge cijevi tunela.

Tunel Učka DRUGA CIJEV UČKE, PRUGA... Ovo su najveći projekti prometne infrastrukture koji počinju u 2020. godini

Komisija je ispitala navedenu mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama za usluge od općeg gospodarskog interesa i sukladno pravilima o javnoj nabavi, posebno Direktivom EU-a o dodjeli koncesijskih ugovora. Komisija je ovom odlukom utvrdila da su ispunjeni svi potrebni preduvjeti te da će ova odluka pozitivno utjecati rast i investicijska ulaganja, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije između država članica u skladu s pravilima od državnim potporama i pravilima o javnoj nabavi, stoji u propćenju. 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • sttipe:

  Jesu li to oni ugovori u kojima koncesionar u svim situacijama profitira, a ako ni tako ne profitira, država je dužna osigurat da profitira!!! Novonormalni "kapitalizam"??

 • Muzakus:

  EU novac za stranu firmu i ekstra profite, raditi ce strana gradjevinska industrija, Hrvatima ostaje placanje tunelarine!

 • Avatar pametnom_dosta
  pametnom_dosta:

  Zar se Bina Istra nije Već obvezala da će probiti drugu cijev postojećim koncesiskim ugovorom