Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O VJERI U POPISU

DZS neće preko župnika pozivati na odaziv popisu stanovništva

\'25.02.2010.Zagreb, Hrvatska - U Zajinoj ulici ispred Ministarstva za mirovinsko osiguranje napravila se velika guzva. Ljudi cekaju na prijavu za djeciji doplatak. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/PIXSELL
01.04.2011.
u 08:22

U popisu dominira katolička vjera pa grkokatolici i starokatolici moraju obratiti pozornost i dodatno upisati vjeru u drugu "kućicu"

Premda su u medijima upozoreni da je pitanje o vjeroispovijesti na svojevrstan način diskriminirajuće, u DZS-u ga nisu mijenjali. Uz pitanje o vjeroispovijesti ponuđena su dva odgovora - katolička i druga, na što se može odgovoriti točno, ali i pogrešno, jer u RH žive rimokatolici, grkokatolici i starokatolici. Također nije predviđeno da se osobe izjašnjavaju kao agnostici (poput Ive Josipovića).

– Ako se osoba izjasni kao grkokatolik ili starokatolik, stavit će se križić kod odgovora "katolička", a u prazne će se "kućice" još upisati "grkokatolik", odnosno "starokatolik". Jednako se postupalo i u prošlom popisu. Ako se osoba izjasni nekako drugačije, stavlja se križić kod odgovora "druga" i u "kućice" se riječima upisuje odgovor – objašnjavaju iz DSZ-a. Ako pak osoba nije vjernik ili se ne želi izjasniti, stavlja se križić kod tih odgovora.

Iznimno (iako agnosticizam nije vjera), ako osoba odgovori da je agnostik, označava se odgovor "druga" i tekstom se u predviđene "kućice" upisuje "agnostik". Neslužbeno doznajemo da će iz DSZ-a zamoliti župnike da svoje župljane pozovu da se odazovu popisu i "otvore vrata" popisivačima.

Iz DSZ-a demantirali su informacije da će zamoliti župnike da svoje župljane pozovu da se odazovu popisu i "otvore vrata" popisivačima.

Komentara 4

JB
Juda ben Tudum
13:17 01.04.2011.

zidova 495, a imaju clana u programskom vijecu htv-a te dobrim dijelom drmaju drzavom (mediji, banke)

AM
amajda16
08:55 01.04.2011.

Pa zašto ne bih otvorio vrata.Ja vrata otvorim i razgovaram i sa Jehovinim svjedocima koji nisu baš light,a svojom katoličkom vjerom se dičim,nju ispovijedam i javno i \"tajno\",druge poštujem ,ne mislim da sam pametniji i bolji od drugih,a uostalom što je danas tajna u bilo kojem području života.

H9
H99
18:53 01.04.2011.

01.04.2011. u 13:17h Juda ben Tudum je napisao/la: zidova 495, a imaju clana u programskom vijecu htv-a te dobrim dijelom drmaju drzavom (mediji, banke +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Hrvatomrzac u Vijeću predstavlja SDP! Sam se kandidirao a Partija ga je podržala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije