Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAJAM U KAPTOLU

Dvostruko više novca čeka našu poljoprivredu kad uđemo u EU

sajam
Duško Mirković/Pixsell
24.04.2010.
u 15:50

Ulazak će hrvatskoj poljoprivredi donijeti 735 milijuna eura, što je 50 posto više od onog što se dosad izdvajalo iz proračuna.

KAPTOL – Kada uđemo u EU, a to će vjerojatno biti 1. siječnja 2012. mi ćemo prestati s nacionalnom poljoprivrednom politikom jer ćemo preuzeti zakonodavni i financijski okvir zajedničke poljoprivredne politike. Taj ulazak donijet će poljoprivredi i ruralnoj sredini 735 milijuna eura, što je 50 posto više novca nego što smo do sada mogli izdvojiti kroz državni proračun. Perspektiva hrvatskih poljoprivrednih proizvođača itekako postoji i u EU – kazao je Stjepan Mikolčić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede otvarajući danas gospodarski sajam Vino-Kap u Kaptolu kraj Požege.

Da bi se ti novci mogli iskorstiti poljoprivrednici se moraju prilagoditi europskim zakonima. Jedan od uvjeta je upisivanje u novi poljoprivredni upisnik nazvan ARKOD koji se ne bazira na katastarskim česticama nego na ortofoto digitaliziranim snimkama poljoprivrednih površina.

– U pripremi za EU radimo i reformu poljoprivrednih potpora čiji se opseg i broj smanjuje, a za 2011. predviđamo samo osam vrsta potpora. Kada uđemo u EU svakom poljoprivrednom subjektu upisnom u ARKOD u godini pristupanja bit će izračunat iznos potpore koji će dobivati uz poštivanje određenih zakona kao što je npr. zakon o zaštiti okoliša sve dok se ne promijeni zajednička poljoprivredna politika – najavio je Mikolčić.

Inače, na sajmu koji traje još sutra je unatoč recesiji sudjelovalo oko 120 izlagača poljoprivredne opreme i strojeva te poljoprivrednih gospodarstava što je za četrdesetak više nego godinu dana prije. Organizator 8. Vino-Kap-a, Udruga vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol organizirala je i okrugli stol u sklopu sajma o mogućnostima prerade i uskladištenja voća.

Komentara 26

S1
s1504975
09:07 26.04.2010.

Ukinite SVE potpore, pa nek ljudi sade/rade ono sto im se isplati. Dosta vise cuclanja novca...

UK
Ugo Kajvez
21:32 25.04.2010.

25.04.2010. u 15:24h stefau . Upravo zbog likova kao ti i tvoje rezoniranje se to nama u hrvatskoj događa .......

OB
-obrisani-
21:47 25.04.2010.

PUSTE ZELJE PUSTI SNOVI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije