Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ILEGALNI PRELASCI

Dvije godine od izbjegličke krize: Građani u blizini granica i dalje žive u strahu...

migranti, policija
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
04.09.2017.
u 15:13

Moglo ih se pronaći po kanalima, u napuštenim dvorištima, razrušenim objektima… Za sada osim sitnije materijalne štete nije bilo nikakvih problema ali se dio građana plaši...

Početkom rujna navršavaju se dvije godine od izbjegličke krize koja je 2015. godine pogodila i Hrvatsku, a kada je preko naše državne granice prešlo preko pola milijuna migranata iz Sirije, Iraka i drugih država. Od tada pa do danas hrvatska policija provodi pojačani nadzor granice kako s ljudstvom tako i tehnikom. Na istoku Hrvatske već mjesecima uobičajene su policijske patrole, kontrola vozila ali i preleti helikoptera oko ponoći.

Unatoč svemu tome migranti i dalje pronalaze načine kako da ilegalno prijeđu državnu granicu i tako se pokušaju dokopati toliko željenih država zapadne Europe. Potvrđuju to i brojni građani koji su migrante viđali kod Vukovara, Vinkovaca, uz ceste… Moglo ih se vidjeti u Iloku, Boboti, Mohovu, kod Vrbanje, Strošincima…

Iz jednoga od sela županjske Cvelferije iz dvorišta obiteljske kuće ukrali su i osobni automobil te se vozili s njim dok je imao benzina. Potom su ga ostavili na auto cesti. U zadnje vrijeme najviše se spominje Cerić i Nuštar odakle dolaze i neslužbene informacije kako su građani viđali i skupine od po 30-40 migranata oko sela ali i u samome selu.  

Mještani Mohova i danas se prisjećaju događaja kada im je tijekom noći u selo upala interventna policija i nadlijetao helikopter. Rezultat te akcije bilo je pronađenih 20-ak migranata skrivenih u selu. Slične akcije događale su se i u drugim selima pri čemu su migranti koristili najrazličitija mjesta da se skriju.

Moglo ih se pronaći po kanalima, u napuštenim dvorištima, razrušenim objektima… Za sada osim sitnije materijalne štete nije bilo nikakvih problema ali se dio građana plaši. Strah ih je i radi šutnje iz policije odakle ne dobivaju nikakve informacije ali primijete pojačane aktivnosti policije.

- Zaista se čini maksimalno na terenu kako bi zaštitili granicu ali nemoguće je hermetički zatvoriti granicu. Vjerujemo kako imaju i pomoć preko granice od strane ljudi koji ih navode, rekao nam je jedan policajac koji je duže vrijeme angažiran na zaštiti granice.

Iz MUP-a RH navode kako je stanje uz državnu granicu Republike Hrvatske stabilno i pod punim nadzorom nadležnih službi te da u ovome trenutku nema govora o novom migracijskom valu.

- Sukladno informacijama prisutan je trend pada broja ilegalnih migranata na tzv. balkanskoj ruti, posebice u Srbiji. RH, u interesu svojih građana i svih građana EU, na poslovima nadzora državne granice poduzima sve raspoložive mjere i radnje kako bi omogućila sigurnost i mir, stoji u odgovoru MUP-a RH odakle nismo dobili konkretne brojke o broju migranata koji su ilegalno prešli državnu granicu.

Napomenuli su i kako se službeni helikopter za nadzor državne granice koristi u svrhu nadzora, a da EU kroz svoje nadzore prati način i svrhu korištenja cjelokupne opreme koju je financirala.

Komentara 2

KA
kajinx
19:06 04.09.2017.

Koliko ih je konačno u Hrvatskoj? Plenkoviću, zašto se taji istina?

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:04 04.09.2017.

Koliko djece i žena ima na slici broj 5???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije