Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dva naselja domorodačkih plemena na trasi autoceste

Arheolog Marko Dizdar: Logično je da su se naselja uvijek gradila na ovakvim, pogodnim lokacijama
30. lipnja 2010. u 06:15 0 komentara 10 prikaza
'sisak - 29.06.2010., Donji Vukojevac - Na gradilistu auto ceste Sisak-Zagreb otkriven vrijedan arheoloski lokalitet sa tri naselja. Pronadjen je i paljevinski grob iz rimskog doba. photo:Nikola Cutuk
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Iako se na temelju površinskih nalaza nađenih prilikom obrade zemlje moglo pretpostaviti da su na području Turopolja još u antičko doba, a i prije toga, postojala naselja, tek su istražni arheološki radovi koji se provode na trasi buduće autoceste Zagreb - Sisak to zaista i dokazali.

Na lokaciji kod Gornjeg Vukojevca, površine 10.200 četvornih metara, stručnjaci Instituta za arheologiju iz Zagreba pronašli su ostatke čak dvaju naselja, jednog iz kasnog brončanog doba i drugog iz rimskog doba. Takvom bogatom i vrijednom nalazu nitko se nije nadao.

– Već smo na temelju položaja ovog proplanka uz potok pretpostavili da se radi o mogućoj lokaciji naselja, što se i potvrdilo. Nažalost, zbog izražene kiselosti tla mnogi su nalazi propali, ali ostaci nedvojbeno govore o dva naselja i njihovoj infrastrukturi iz različitih povijesnih razdoblja na istom mjestu. Prvo naselje, panonskog plemena Segestana, potječe između 13. i 11. stoljeća prije Krista, a rimsko naselje iz 2. stoljeća poslije Krista – kaže voditelj istraživanja Marko Dizdar.

Ostaci pravilno raspoređenih drvenih stupova prapovijesnih nastambi od pletera i blata svjedoče o organiziranom naselju. Ulomci keramičkih posuda i drugi nalazi govore o životu na tome mjestu prije više od tri tisuće godina. Jasno, više je nalaza iz rimskog doba, kada su upotrebljavani metalni i stakleni predmeti, te prepoznatljive opeke iz rimske Siscije. Zanimljivo, trasa buduće autoceste upravo na tom mjestu siječe dobro vidljivu rimsku cestu.

– I u naselju iz antičkog doba živjelo je domorodačko panonsko stanovništvo, koje je ovdje zatečeno, a nije riječ o naseljenim Rimljanima. U toj činjenici treba tražiti odgovor na zagonetku jednog rimskog groba nađenog usred naselja, što kod Rimljana nije bio običaj. Tijelo je spaljeno, pa su ostaci dobro vidljivi – upozorava Marko Dizdar.

Arheolozi žale što im ograničena sredstva ne omogućuju proširenje istražnih radova, jer u blizini ima i drugih nalazišta. Međutim, napominju kako je sreća što HAC kao investitor financira i te istražne radove, jer bi se inače potvrda o prapovijesnim naseljima uz granicu Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije još dugo čekala.

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.