Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. Hrvatski festival hodanja

Dva dana hodanja i uživanja u Lici: Hodanja makadamom i cestom bit će malo, tamo gdje je neophodno

Foto: Privatni album
30.08.2019.
u 12:22

U Gospići i Otočcu prvog rujanskog vikenda održat će se 2. Hrvatski festival hodanja. Krenut će se na tri staze, različite tek po dužinama – od 12, 21 i 31 kilometar

Već lani, na samom početku rujna neki su jasno znali gdje će i kako će provesti ovogodišnji prvi rujanski vikend. On se primaknuo i sad nestrpljivo iščekuju kako bi krenuli put Like jer se tamo 7. i 8. rujna, u Gospiću i Otočcu, održava 2. Hrvatski festival hodanja. Prijave putem interneta traju već danima i na taj način na festival se moguće prijaviti još danas (na stranici: www.croatiawalk.com).

– Prijave stižu iz svih dijelova Hrvatske te iz inozemstva – odmah nam uvodno kažu organizatori festivala, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević te tajnik Hrvatskog saveza hodanja i suvlasnik agencije Lika travel Mile Milković koji su lani ljude pozvali na upravo ovakav način aktivnog uživanja – spajajući lagano kretanje, predivan krajolik, čist zrak, povijesne i kulturne znamenitosti i opušteno druženje – jer, kako kažu, hodati može svatko, i djeca i oni stariji, a staze su osmislili i složili tako da ne bude napornih uspona pa da nikome ne budu teške. Tako će biti i sad. Iz Gospića će se u subotu ujutro moći krenuti na tri staze, simbolično nazvane “Tesla”, različite tek po dužinama (12 km, 21 km, 31 km), dok će se u nedjelju iz Otočca, prema istom principu, hodati trima stazama nazvanima “Gacka” (11 km, 21 km, 35 km).

– Ove godine staze smo malo izmijenili pa će rute nuditi prolazak novim mjestima, a kretat će se više zemljanim i travnatim terenima. Hodanja makadamom i cestom bit će tek malo, tamo gdje je to neophodno – otkriva nam Radošević, a Milković dodaje da su to učinili upravo slušajući dojmove lanjskih sudionika.

– Prošle godine na festivalu je sudjelovalo više od 500 hodača. I ono čime smo bili najzadovoljniji i što nas je najviše iznenadilo bile su reakcije sudionika. Svi su bili prezadovoljni, i prirodom, i atmosferom, i ljudima – kazaše naši sugovornici koje moramo nadopuniti jer su mnogi sudionici lani pohvalno isticali i sjajnu organizaciju te brigu za sve hodače koje su u svakom trenutku, ako kojim slučajem zatreba, pratili djelatnici HGSS-a, hitne pomoći i samih organizatora. K tome, raznovrsne okrepe bilo je u izobilju na svakoj odmorišnoj postaji. Na toj će razini, jamče, sve biti i ove godine. A da je lani sve bilo zaista odlično odrađeno, svjedoči još jedna vijest.

– Zbog dobrih lanjskih rezultata već smo prepoznati na svjetskoj razini. Naime, u svibnju smo, na njihov poziv, bili gosti na godišnjoj skupštini Svjetskog saveza hodanja koja se održavala u Belgiji i tamo je započeo proces učlanjenja Hrvatske u taj Savez. Pripremili smo kratku prezentaciju i dobili smo status kandidata, a konačni cilj nam je, kao i slična događanja u svijetu, okupiti i po nekoliko desetaka tisuća hodača. U Belgiji, na Skupštini, kazali su nam da je naš festival vrlo atraktivan te da smo prva zemlja iz ove regije za koju oni žele da uđe u Savez koji sad ima 28 zemalja članica, a mi bismo, ako zadovoljimo sve uvjete, redovnom članicom mogli postati 2021. – pojasniše nam Radošević i Milković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije