Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnosnik zapadne zemlje:

'Hrvatskoj što prije treba Vlada koja će donositi teške odluke'

zoran milanović, tomislav karamarko
Foto: FAH/Hina
1/5
10.12.2015.
u 15:40

Naš sugovornik smatra da u Hrvatskoj, i u obje velike stranke, ima dovoljno političke zrelosti da se izbjegne ustavna kriza

– Što je prije moguće treba riješiti trenutačnu poslijeizbornu situaciju jer Hrvatska mora imati vladu koja je u stanju donositi teške odluke fokusirane na gospodarski oporavak – rekao je jučer jedan visoki dužnosnik zapadne zemlje koja je bliska saveznica Hrvatske odgovarajući na pitanje novinara Večernjeg lista o tome kako se iz njegove zemlje gleda na pokušaje konstituiranja Sabora i Vlade RH.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, naš sugovornik dodao je kako smatra da se Hrvatska treba usredotočiti na rješavanje ekonomskih problema koji su nagomilani i koji se mogu rješavati samo teškim, katkad nepopularnim odlukama. Kao primjer nagomilanosti problema naveo je da čak ni neke od obveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s EU kasnije nisu primijenjene u stvarnosti. Stoga se i naš sugovornik slaže da nova vlada treba staviti naglasak na reforme, ali u razgovoru nije želio ulaziti u to treba li nova vlada biti sastavljena od ove ili one stranke ili triju najjačih koalicija zajedno.

Na pitanje jesu li hrvatski saveznici na zapadu zabrinuti da bi trenutačna kriza mogla prerasti u ustavnu ili institucionalnu krizu, sugovornik, koji inače dobro poznaje Hrvatsku i iz vremena prijašnjih parlamentarnih izbora, odgovara da nema zabrinutosti.

– Mislim da u Hrvatskoj postoji dovoljno političke zrelosti da se izbjegne ustavna kriza. Obje velike stranke, i SDP i HDZ, znaju da njihova budućnost leži u rješavanju problema, a ne u stvaranju problema. Uostalom, ne vjerujem ni da će građani biti zadovoljni ili imati strpljenja da dulje vrijeme gledaju političku krizu koju stvaraju političari – zaključio je naš sugovornik koji je želio ostati neimenovan.

>> 'Bolje da Hrvatska dobije snažnu političku opciju za par tjedana, nego raspad na početku mandata'

>> Najdulje je dosad vladu sastavljao Ivo Sanader nakon izbora 2007.

Komentara 8

BA
balic
15:55 10.12.2015.

Govoreci pod uvjetom anonimnosti. hahaha treba ti reci tom zapadnom politicaru nek se drzi svoje vlade,anonimno. Njem .je trebala tri mjeseca da se dodje do velike koalicije..Ne vode nama nasu zemlju zapadnjaci nego nasi ljudi.Ni mi se u tudju politiku i vlast ne petljamo.Kakva kriza, kriza je kod histericara.

MO
mobitel20
16:14 10.12.2015.

Da, teske odluke. A prva je da spicamo briselske birokratske sluge SPD-CDU koalicije i pristupimo Visegradskoj skupini. To je i gospodarsko a ne samo svjetonazorsko pitanje. Pa onda u bloku za stol s njima, te donositi sve a ne samo teske odluke.

Avatar Getrib
Getrib
18:01 10.12.2015.

Važno da su bez pitanja naroda uveli divlji kapitalizam koji je opustošio Hrvatsku i njene građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije