Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Vlade

Dužnik je ispunio sve obveze čim se banka upiše na nekretninu

Vlada
Patrik Macek/PIXSELL
06.04.2017.
u 23:05

Osnovano je i Vijeće za demografsku revitalizaciju, a premijer je pecnuo predsjednicu “da neki hoće i ministarstvo demografije”

Vlada, sklona osnivanju raznih vijeća, osnovala je Vijeće za demografsku revitalizaciju RH, a premijer Plenković tu je odluku popratio komentarom da je demografija ključan problem, a “neki, eto, predlažu i posebno ministarstvo demografije”, što je išlo predsjednicu RH koja je na Večernjakovoj konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” predložila upravo samostalno ministarstvo demografije. Taj predsjedničin prijedlog ni tada nije naišao na premijerovo odobravanje, budući da Vlada dosad nije ni imala ministarstvo koje se bavi i demografijom. To će vijeće pratiti i koordinirati mjere demografske politike te davati preporuke za demografsku politiku. Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koji se usklađuje s direktivom EU parlamenta i Vijeća, a njime se želi postići bolja zaštita potrošača, posebice nakon financijske krize. Potpuna je novost da kreditna institucija može s potrošačem i založnim dužnikom ugovoriti da se prijenos vlasništva nad instrumentom osiguranja stambenog potrošačkog kredita na kreditnu instituciju smatra potpunim ispunjenjem svih obveza, tzv. walk away klauzula.

Prijedlog zakona predviđa da potrošač u roku od 14 dana od sklapanja ugovora o kreditu od njega može odustati bez plaćanja naknade. Obuhvaća i jedinstveni izračun efektivne kamatne stope na razini EU, a kreditna institucija dužna je jednom, tijekom trajanja ugovornog odnosa, na zahtjev potrošača omogućiti konverziju kredita i to bez naknade.

Zakon će se odnositi na stambene kredite veće od milijun kuna, rekao je ministar financija Zdravko Marić.     

>> Plenković: Trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi koji će svoje ambicije moći ostvariti u domovini

>> Grabar-Kitarović: Nužno je osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove s vrlo širokim ovlastima

Ključne riječi

Komentara 2

TR
trtamrta123
08:15 07.04.2017.

Zašto samo na stambene kredite iznad milijun kuna??? Ovaj zakon jedva da ima učinak na veliku većinu građana...

DU
Deleted user
23:14 06.04.2017.

Nikad ne vjerovati nesposobnoj vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije