Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORME Okrugli stol o izazovima promjena u državnoj administraciji

Državna uprava bit će manja, ali bolje plaćena

20.11.2008.
u 20:03

Dok premijer Ivo Sanader, čija vlada već petu godinu polako reformira državnu upravu, među ostalim i izmjenama brojnih “službeničkih” zakona, najavljuje da će Hrvatska u konačnici dobiti profesionalnu, stručnu i nekorumpiranu administraciju, državni tajnik za upravu Antun Palarić ističe da je primarni zadatak reforme promijeniti svijest službenika da oni nisu vlast nad građanima. Čulo se to, među ostalim, na današnjem okruglom stolu o reformi državne uprave.

– I globalna kriza kojoj Hrvatska ne može izbjeći donosi izazove državnoj upravi. Upravo nju čeka velik posao u provedbi kriznih mjera, a tu je, dakako, i golem posao primjene standardiziranih europskih propisa nakon ulaska u EU. Siguran sam u to da naša uprava može sve to napraviti – kazao je Sanader.

Predsjednika GSV-a Ivicu Mudrinića, međutim, zabrinjava glomazan i potplaćen državni aparat. Iako Palarić ističe da državna uprava ima 52.000 ljudi, Mudrinić procjenjuje da se sa svima koji rade u nekoj državnoj službi, ne samo u administraciji, broj zaposlenih penje prema 250.000. Upravu je, smatra, potrebno smanjiti i bolje platiti.

Colin Talbot, profesor sa sveučilišta u Manchesteru, na temelju, među ostalim, i svog angažmana u Estoniji tijekom njihovih pregovora o članstvu u EU, upozorava da učinkovite reforme uprave nema bez ozbiljnih proračunskih investicija i opredijeljenosti vlasti za taj put. Savjet koji načelno daje i Hrvatskoj jest, kaže, da prednost pred pravnim aspektom reformi mora imati unapređenje usluga koje trebaju građanima.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije