Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PICULA u SAD-U

'Države Zapadnog Balkana i Istočne Europe danas trebaju stalnu potporu SAD-a i EU'

Tonino Picula,SAD
Foto: ''
1/9
04.02.2015.
u 14:50

Ovom dvostranačkom misijom u SAD-u, kolega Peterle i ja željeli smo potvrditi zajednička stajališta oko kojih surađujemo u Europskom parlamentu, komentirao je Picula nakon povratka iz SAD-a

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula boravio je tjedan dana u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama zajedno sa slovenskim kolegom Alojzom Peterlom (EPP).

- Ovom dvostranačkom misijom u SAD-u, kolega Peterle i ja željeli smo potvrditi zajednička stajališta oko kojih surađujemo u Europskom parlamentu. Želimo svjedočiti da u ovom sazivu funkcionira koalicija i podrška paketu reformi u Europskom parlamentu iza kojega stoji politička skupina gospodina Peterla (pučani), moji socijalisti i demokrati te liberali. Tijekom našeg posjeta UN- u, Pentagonu, State Departmentu i Kongresu, razgovarali smo s američkim dužnosnicima o nizu problema koje Europska unija mora rješavati u sljedećih pet godina, a pogotovo onima s druge strane svojih 15.000 kilometara dugih vanjskih granica - kazao je Picula, prenosi njegov ured.

LNG terminal na Krku

Drugi važan aspekt koji povezuje Piculu i Peterlea na ovoj misiji jesu njihove dužnosti u Izaslanstvima Europskog parlamenta – kao šefovi Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, odnosno Makedonijom održali su predavanje na Sveučilištu Columbia u New Yorku te bili glavni govornici okruglog stola “Istočno susjedstvo EU i ukrajinska kriza” na sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, gdje je održan i bilateralni sastanak s Danom Hamiltonom te Andrasom Simonyem iz Centra za transatlantske odnose.

U State Departmentu Picula se sastao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brianom. Razgovarali su o poziciji SAD-a spram krize na istoku Europe, ali i mogućnosti obnovljenog interesa Amerike za zbivanja na Zapadnom Balkanu. Energetski izazovi, nastali kao rezultat izmijenjenih geopolitičkih prilika i krize u Ukrajini, također su bili tema.

- Izgradnja LNG terminala na Krku prepoznata je kao strateški projekt, kojem se mora dati prednost jer predstavlja primjer sigurne opskrbe - izjavio je tom prilikom Hoyt. Briefing o TTIP-u, čija osma runda pregovora upravo traje u Bruxellesu, bio je važan dio programa. Na sastanku s EU ambasadorom u SAD-u Davidom O’Sullivanom, zastupnik Picula ukazao je na jasan slučaj viznog nereciprociteta SAD-a spram pet članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska.

- Preduvjet slobodnom kretanju roba mora biti slobodno kretanje građana - istaknuo je Picula. Nakon što su čuli američku poziciju, zastupnik Picula je naglasio i da EU u pregovorima mora zadržati svoje prehrambene standarde: ''Interes Hrvatske je da ostane slobodna od GMO-a i da naši proizvođači nastave raditi u čistom okolišu.“

Podsjetivši na važnost uvrštavanja oznake geografskog porijekla proizvoda u TTIP sporazum, Picula ističe ''da će se upravo po tome moći raspoznavati naši izvorni proizvodi – kvalitetom i specifičnim karakteristikama, ogromnom potencijalu koji Hrvatska svakako ima. Ovakvo registriranje pruža priliku domaćim proizvođačima da učinkovitije funkcioniraju na tržištu i ravnopravno pariraju drugim proizvodima svjetskoga glasa“.

Potpora SAD-a

U tom se dijelu programa Picula priključio Izaslanstvu S&D grupe, predvođene predsjednikom grupe Gianniem Pittelom i predsjednikom Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, Berndom Langeom. TTIP je bio i tema sastanka s američkim predstavnikom za trgovinu, Michaelom Fromanom, nakon čega su zastupnici sudjelovali na konferenciji o ''Transatlantskoj strategiji za europski istok“.

- Države Zapadnog Balkana i Istočne Europe danas trebaju stalnu potporu SAD- a i Europske unije, kako bi prevladale trenutne probleme i aktivno napredovale prema zajedničkoj europskoj budućnosti. Politika i priroda ne vole zrakoprazan prostor. Ako Europska unija ne popuni taj prostor - netko drugi će; a Rusija i Turska već igraju određenu ulogu u regiji - rekao je Picula na sastanku u Pentagonu, gdje se sastao s Adamom Lovingerom.

Kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, Picula je iskoristio priliku i da se sastane s ministrom europskih integracija za Kosovo, Bekimom Çollakuom. Također se sastao s pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Jens Anders Toyberg-Frandzenom, visokim predstavnikom UN-a koji je zadužen za rješavanje spora u vezi s imenom između Makedonije i Grčke, Matthewom Nimetzom. Picula je zadnjeg dana boravka sudjelovao na konferenciji “Demokratska dimenzija i uloga Europskog parlamenta kao preduvjet za uspjeh TTIP-a”, s kolegom Berndom Langom kao glavnim govornikom. Prije polaska za Bruxelles, održani su zadnji sastanci u američkom Kongresu sa supredsjedateljicom kongresne skupine za Hrvatsku zajednicu, zastupnicom Janice Hahn te s predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta.

>>Tonino Picula: SDP-u su potrebne promjene

>>Picula postao potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja

Komentara 17

AM
amky1
15:03 04.02.2015.

Riješili ljudi sve probleme. Predviđeni BDP u 2050. g. 5,2%.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:22 04.02.2015.

Od kada je SAD clanica Europske zajednice?

KO
kojesta
16:29 04.02.2015.

pa za sto taj covjek zapravo dobiva svoju placu? da zvijerima i lopinama nudi svoju drzavu i ostale drzave na tanjuru? da se ulizuje svjetskom kapitalu? od kad to obican parlamentarac si uzima pravo na ovakve muljaze ulizice. zar jer je premalo placen? da nije smijesno bilo bi zalosno, ili obratno. i kakve to hr. ima izvorne kvalitetne proizvode koje ce joj netko cuvati? gdje su joj mali vrtlari i poljoprivrednici na trzistu? o kakvoj to demokratskoj dimenziji ovaj bulazni, kakvu to ulogu igra parlament u eu? ostajem bez daha. ovo mozete prodati samo onima u zutoj kuci, ali ne informiranom eu gradjaninu, g. picula. evo u frankfurter allgemein je procurila tajna vijest da usa i lobisti u buduce budu odredjivali zakone eu drzava. tj. prije donosenja zakona, mora ovaj ici amerima tj. koncernima na kontrolu, tj. odobrenje. strava su vec tzv. "zastitne klauzule investitora" i medj. sudovi za ove, pa jos i ovo - totalno iskorijenje sveg nacionalnog suvereniteta. vec danas 20.000 lobista odredjuje zakone i nas zivot, a tek poslije ttip-a i tise? ima li ovaj narod i politicari uopce pojma sto rade? sramota. tipicni hrvatski ulizice i izdajnici. i ne samo hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije