Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO

Država uskoro ukida 'povlasticu' da radite u Irskoj, a liječite se besplatno u Hrvatskoj

HZZO
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
19.06.2019.
u 15:03

U HZZO-u smatraju da će se sustav ovime rasteretiti, a poslužit će im i kao nova baza podataka

Hrvatski iseljenici koji su u Hrvatski prijavljeni kao nezaposleni, a potom bi se iz primjerice Irske ili Njemačke vratili da obave zdravstvene preglede više neće moći to činiti tako jednostavno, prenosi Novi list.

Finska i Estonija tako su prve države s kojima će Hrvatska elektronskim putem razmjenjivati zdravstvene podatke poput e-recepata i drugog. Prošli tjedan RH se pridružila elektroničkom sustavu razmjene zdravstvenih podataka (eHDSI) koji će se povezivati nacionalnom uslugom eZdravlja.

Osim što će poboljšati zdravstvene usluge ova bi elektronička usluga trebala otkrivati hrvatske građane koji su se u proteklih nekoliko godina odselili van zemlje, a svejedno su ostali osigurani preko HZZO-a. 

Procjene Hrvatske udruge ugovornih ordinacija govore o 330 tisuća ljudi koji su pri emigraciji ostali zdravstveno osigurani preko HZZO-a. Liječnici govore da se odseljeni nerijetko preko prijatelja i rođaka prijavljuju svakoga mjeseca na HZZO pa im zatim autobusima šalju lijekove u Austriju, Njemačku ili gdje se već nalaze.

To rade jer je kao prvo zdravstveno osiguranje puno skuplje tamo nego li u Hrvatskoj, a kao drugo jer su i usluge puno jeftinije.

Zavod se bori protiv toga jer, govore, da ona ide na štetu onih koji rade u Hrvatskoj i uplaćuju zdravstveni doprinos. Ta "borba" se odvija na tri razine: prva je preko MUP-a, druga preko Porezne uprave, a treća je već spomenuto umrežavanje sa zdravstvenim sustavima drugih europskih zemalja.

- Nakon dugih pregovora potpisali smo sporazum s MUP-om i sad se još mora riješiti informatička strana da bi to profunkcioniralo. Slijede pregovori s Poreznom upravom, da se vidi gdje pojedini osiguranik plaća porez i da na temelju toga dobijemo uvid u njegovo mjesto boravka – kaže ravnatelj HZZO-a. 

Treća baza podataka je umrežavanje s drugim zemljama

- Kad iz više baza dobivate podatke, stvari se poslože i tako ćemo lakše iz HZZO-a eliminirati one koji nemaju pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje - govori ravnatelji Vukelić.

Smatraju da će ovo biti rasterećenje za zdravstveni budžet.

Opuzen: Prosvjed za bolje zdravstvo

Ključne riječi

Komentara 55

ZA
zadar1
15:25 19.06.2019.

podržavam!!!!

DU
Deleted user
15:39 19.06.2019.

Konačno se nešto poduzelo po tom pitanju. Liječi se tamo gdje zarađuješ. Naš se narod čudi političarima koji kradu iz proračuna, a opet svaki pikzibner misli da baš on ne mora plaćati poreze, jer, eto, ako kradu političari... Kako da narod prepun lopova između sebe odabere poštene ljude koji će voditi državu bez korupcije? Između sitnih i krupnih lopova esencijalno i nema neke razlike, to je više marksistički - troši prema potrebama, a ukradi prema vlastitim mogućnostima.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
15:31 19.06.2019.

Jbg sada će većina navaliti nazad jer im se više neće isplatiti raditi i “zaraditi” tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije