Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država uskoro ukida 'povlasticu' da radite u Irskoj, a liječite se besplatno u Hrvatskoj

U HZZO-u smatraju da će se sustav ovime rasteretiti, a poslužit će im i kao nova baza podataka
19. lipnja 2019. u 15:03 56 komentara 14647 prikaza
HZZO
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski iseljenici koji su u Hrvatski prijavljeni kao nezaposleni, a potom bi se iz primjerice Irske ili Njemačke vratili da obave zdravstvene preglede više neće moći to činiti tako jednostavno, prenosi Novi list.

Liječnik godišnja vrijednost HZZO uvodi novi način financiranja posebnih dežurstva

Finska i Estonija tako su prve države s kojima će Hrvatska elektronskim putem razmjenjivati zdravstvene podatke poput e-recepata i drugog. Prošli tjedan RH se pridružila elektroničkom sustavu razmjene zdravstvenih podataka (eHDSI) koji će se povezivati nacionalnom uslugom eZdravlja.

Osim što će poboljšati zdravstvene usluge ova bi elektronička usluga trebala otkrivati hrvatske građane koji su se u proteklih nekoliko godina odselili van zemlje, a svejedno su ostali osigurani preko HZZO-a. 

Procjene Hrvatske udruge ugovornih ordinacija govore o 330 tisuća ljudi koji su pri emigraciji ostali zdravstveno osigurani preko HZZO-a. Liječnici govore da se odseljeni nerijetko preko prijatelja i rođaka prijavljuju svakoga mjeseca na HZZO pa im zatim autobusima šalju lijekove u Austriju, Njemačku ili gdje se već nalaze.

Milan Kujundžić Iva Puljić- Šego Kada birokrati odluče da spašavanje života nekoga diskriminira

To rade jer je kao prvo zdravstveno osiguranje puno skuplje tamo nego li u Hrvatskoj, a kao drugo jer su i usluge puno jeftinije.

Zavod se bori protiv toga jer, govore, da ona ide na štetu onih koji rade u Hrvatskoj i uplaćuju zdravstveni doprinos. Ta "borba" se odvija na tri razine: prva je preko MUP-a, druga preko Porezne uprave, a treća je već spomenuto umrežavanje sa zdravstvenim sustavima drugih europskih zemalja.

- Nakon dugih pregovora potpisali smo sporazum s MUP-om i sad se još mora riješiti informatička strana da bi to profunkcioniralo. Slijede pregovori s Poreznom upravom, da se vidi gdje pojedini osiguranik plaća porez i da na temelju toga dobijemo uvid u njegovo mjesto boravka – kaže ravnatelj HZZO-a. 

DISKRIMINIRA METKOVIĆ? Objavljujemo dokumente koji dokazuju da je Kujundžić odbio projekt

Treća baza podataka je umrežavanje s drugim zemljama

- Kad iz više baza dobivate podatke, stvari se poslože i tako ćemo lakše iz HZZO-a eliminirati one koji nemaju pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje - govori ravnatelji Vukelić.

Smatraju da će ovo biti rasterećenje za zdravstveni budžet.

Opuzen: Prosvjed za bolje zdravstvo

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • zadar1:

  podržavam!!!!

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Jbg sada će većina navaliti nazad jer im se više neće isplatiti raditi i “zaraditi” tamo.

 • Deleted user:

  Konačno se nešto poduzelo po tom pitanju. Liječi se tamo gdje zarađuješ. Naš se narod čudi političarima koji kradu iz proračuna, a opet svaki pikzibner misli da baš on ne mora plaćati poreze, jer, eto, ako kradu političari... Kako da ... prikaži još! narod prepun lopova između sebe odabere poštene ljude koji će voditi državu bez korupcije? Između sitnih i krupnih lopova esencijalno i nema neke razlike, to je više marksistički - troši prema potrebama, a ukradi prema vlastitim mogućnostima.