Naslovnica Vijesti Hrvatska

Držanjem dlanova iznad svijeća gardisti prisegnuli na vjernost

U udrugu su primljeni i novi redovni članovi, među kojima je i alkarski vojvoda Ante Vučić.
28. studenoga 2015. u 13:18 6 komentara 587 prikaza
zrinska garda čakovec
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Zrinska garda Čakovec dobila je četvoricu novih gardista koji su prošli poseban obred inicijacije. Osobne koristi odrekli su se pranjem ruku u vodi iz Mure i Drave, soli iz Jadrana, vinom iz međimurskog vinogorja i korom hrastova drveta, a držanjem dlanova iznad plamena svijeće u boji trobojnice, simbolično su se očistili i ojačali za rad na dobrobiti garde, braneći čast svakog člana i poštujući druge ljude.

Nakon toga položili su prisegu. Obred je obavljen pred članovima predsjedništva udruge na čelu s Alojzijem Sobočancem. Gardistom u toj povijesnoj postrojbi, čiji je pozdrav "Navik on živi ki zgine pošteno!" može postati samo muškarac u dobi od 18 do 35 godina i visok najmanje 185 centimetara, koji je prošlo stažiranje i želi svjedočiti junaštvo i viteštvo vojskovođa Zrinskih. Novi gardisti su Neven Kraljić iz Novog Sela Rok, Denis Vadlja iz Cirkovljana, Nenad Šegović iz Čakovca i Nikola Štok iz Vučetinca. U udrugu su primljeni i novi redovni članovi, među kojima je i alkarski vojvoda Ante Vučić.

>> Povijesne postrojbe poznatije vani nego u rodnom kraju

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Neo001:

    lojz sobočanec glavni mafijaš i kriminalac Međimurja, stara komunjara koja je promijenila dlaku ali nije ćud. Takvi su smradovi dotukli HDZ u Sjevernoj Hrvatskoj i vratili partiju i razne bitange čačiće.

  • evropljanin:

    hm----kakav cirkus?

  • goran.brodsky.3:

    koji lakrdijaši!!!