Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija spašavanja

Drama na moru usred jake bure: Spašene četiri osobe, jedan plivač se utapao, drugi plutao na luftiću..

Jak vjetar podiže valove na moru i otežava promet kod Bakarskog zaljeva
Goran Kovacic/PIXSELL
19.07.2021.
u 11:05

Cijela akcija spašavanja, od poziva do privezivanja brodice, trajala je 45 minuta. Iako se inicijalno spašavalo jednu osobu, prilikom iste akcije spašene su još tri osobe

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je da su u Velebitskom kanalu spašene četiri osobe. Naime, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je, u nedjelju, 18. srpnja 2021. u popodnevnim satima, poziv o plivaču koji se zbog jake bure utapa nedaleko od mjesta Seline u Velebitskom kanalu.

Brodica lučke ispostave Starigrad isplovljava svega pet minuta nakon poziva i na prijavljenoj poziciji spašavaju plivača, kao i dvije osobe u gumenoj brodici na vesla koje su se nalazile nedaleko spašenog plivača. Radi se o stranim državljanima. Prilikom povratka u Starigrad nailaze na osobu (strani državljanin) koja pluta na madracu na napuhavanje i traži pomoć. Nakon ukrcaja četvrte osobe na brodicu, kapetan ispostave Starigrad i djelatnik ispostave privezuju brodicu u Starigradu.

Cijela akcija spašavanja, od poziva do privezivanja brodice, trajala je 45 minuta. Iako se inicijalno spašavalo jednu osobu, prilikom iste akcije spašene su još tri osobe. Ovakva akcija spašavanja naglašava koliko je važno podizanje svijesti o opasnostima koje su uvijek prisutne na moru, čak i najiskusnijim osobama te kako se potrebno dobro informirati o vremenskim prilikama prilikom izlaska na more.

Ključne riječi

Komentara 8

MA
marta22
11:41 19.07.2021.

Jesu strani državljani slučajno Česi?

BR
Branimir55
11:45 19.07.2021.

Uvijek ista stvar pod Velebitom. Za vrijeme bure, more je pod velevitom više manje mirno. Onda turisti na madracima ili svakojakim napuhancima za more, odmaknu se malo od kraja. Tu ih zahvati vjetar(bura), više nego valovi i jednostavno ponese od kraja. Svaji pokušaj povratka je uzaludan. Najbolje se čvrsto uhvatiti za ono što pliva i držati glavu iznad površine. Ne trošiti snagu i pustiti da te nosi, vjetar, više nego valovi i čekati pomoć Ako pomoć i ne dođe, druga obala je par kilometara daleko, kanal nije širok. Što sigurnije izići. Obala zna biti neprisupačna i pokušati izići bez ozljeda.

Avatar Golum
Golum
11:49 19.07.2021.

Vise Čeha nastrada na jadranu u ljetnim mjesecima nego u njihovoj zemlji u prometnim nezgodama u godinu dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije