Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova osoba godine

Dr. Tomislav Luetić, vodio tim liječnika koji su razdvojili sijamske blizanke: Vesele su i posve zdrave

Tomislav Luetić proglašen je za Večernjakovu osobu 2019. godine
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/9
11.02.2020.
u 11:10

Pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb i njegov tim ostvarili su svjetski uspjeh koji će pomoći drugim liječnicima kada se nađu pred sličnim slučajem

Titulu Večernjakove osobe godine za 2019. ponio je prof. dr. Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb, koji je bio na čelu tima od čak 24 člana koji su 2. ožujka 2019. uspješno razdvojili sijamske blizanke Valentinu i Kristinu.

Ugledne medicinske publikacije širom svijeta prenijele su stručni prikaz tog nedvojbeno svjetskog uspjeha hrvatskih liječnika, što će poslužiti i drugim liječnicima u svijetu kad se pred njima nađe novorođenčad tako složeno sraslih dijelova tijela. Dvije sestrice bile su, naime, spojene donjim dijelom prsišta – bile su im spojene prsne kosti, a srca su im bila samo dva-tri milimetra razdvojena pa nije bilo jasno hoće li biti potrebno razdvajati ih. Spojene su bile i jetrom i crijevima te s međublizanačkom transfuzijom, nakon što su rođene dva mjeseca prerano i odmah po rođenju oživljavane. Trebala je višemjesečna priprema za tako složen i delikatan zahvat, šest tjedana borili su se za njihov život kako bi uopće mogle biti podvrgnute zahvatu, no okolnosti su pogurale liječnički tim da ubrza s odlukom. Naime, prvoj se krv izmjenjivala s drugom, nije uopće mokrila i imala je niski tlak, dok je druga imala ekstremno visoki tlak, pretjerano je mokrila i bila u teškoj hipertenziji. Postojala je mogućnost da kod jedne dođe do zatajenja bubrega, a za drugu da joj srce neće izdržati. Inače se s razdvajanjem blizanaca ide u dobi od tri do šest mjeseci.

VIDEO Tomislav Luetić, Večernjakova osoba godine za 2019.

– Sijamski blizanci su rijetke malformacije i svaki je slučaj drukčiji. Roditelji Kristine i Valentine bili su suglasni da idemo u zahvat, za njega su nam trebale višemjesečne pripreme, no one su trajale puno kraće – prisjetio se taj specijalist dječje i opće kirurgije, priznajući da i kirurzi osjećaju strah.

– Naravno, svi mi osjećamo strah. Osjećamo ga pred nepoznatim, a ovdje je bilo puno nepoznanica. No, nastojali smo taj strah prevladati i svesti na razumnu mjeru, inače bi nas kočio. Na kraju smo ga i uspjeli nekako prevladati, a opet nismo upali u tu zamku da mislimo da nam je sve jasno. U takvim slučajevima nikad do kraja ne možete znati što vas čeka – navodi prof. Luetić.

Blizanke su prije tjedan dana bile na kontrolnom pregledu u bolnici.

– Djevojčice su danas dobro, živahne su, vesele i posve zdrave, redovno se cijepe, a njihova obitelj s njima zaista uživa. Različite su, čak ih možete razlikovati iako su genetski identične – otkriva ovaj pomalo samozatajni liječnik. Iako kolege iz sada već slavnog tima prstom upiru u njega kao vođu tima, on to relativizira i kaže da je to što je najstariji, eto, dovelo do toga da u ime svih primi i ovu nagradu, koju Večernjak dodjeljuje već devetu godinu zaredom.

Razgovarali smo s prof. Luetićem u redakcijskoj biblioteci, gdje je izloženo na stotine Večernjakovih publikacija. Njegova je profesionalna deformacija učinila da uoči Radost, dječji časopis s višedesetljetnom tradicijom. I nije mu bilo teško prihvatiti nekoliko paketa tog omiljenog časopisa i ponijeti ih na odjel svojim malim pacijentima na koje, uvjerili smo se, misli u svim prigodama, pa i dok prima priznanje za svoj rad.

Glazba u kirurškoj sali

Prof. Luetić je izvanredni profesor Katedre za kirurgiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjeluje u dodiplomskoj nastavi u okviru predmeta kirurgija i klinička propedeutika te kirurško liječenje genetskih malformacija, te u nastavi predmeta kirurgija na studiju medicine na engleskom jeziku Sveučilišta u Zagrebu.

Dio studija proveo je na prestižnom američkom sveučilištu Harvard. Tamo je svojedobno otišao zahvaljujući Balokovićevoj stipendiji, koja se dodjeljuje na prijedlog HAZU. Ondje se nekoliko godina od 1987. u bolnicama koje su povezane s Harvard Medical School bavio novorođenačkom kirurgijom te fetalnom medicinom. Kirurg mu je bio i otac pa je ljubav za ovu atraktivnu granu medicine počeo razvijati zarana. Djeca su posebno osjetljiva kategorija pacijenata zbog čega mnogi liječnici tu zaustave svoje ambicije i usmjere ih radije na odrasle pacijente.

Prvi rođendan bivših sijamskih blizanki – Valentina i Kristina vesele su i divne djevojčice

Tomislav Luetić proglašen je za Večernjakovu osobu 2019. godine
1/23

– Kod djece operacije nisu česte, to su operacije malih brojeva, a s druge strane u takvim se situacijama od nas očekuje da u nekoj novorođenačkoj dobi izliječimo nekog za cijeli život. To je uvijek teško – objašnjava.

Opisujući atmosferu u operacijskoj sali, otkriva nam pritom i koliku ondje važnost ima glazba. Naime, u filmovima često vidimo da kirurzima za vrijeme operacije svira glazba u sali, a teško da netko od nas to može potvrditi jer, ako smo i bili u toj situaciji, već smo bili uspavani.

– Glazba i kirurgija su posebno poglavlje i arhitekti koji grade sale, pogotovo u jednom periodu, gradili su posebni trakt operacijskog trakta namijenjen glazbi. Poznato je da glazba koja godi bolesniku smanjuje količinu i dozu anestetika, to je dosta važno. Pitanje je kakav ste tip i čujete li tu glazbu kao kirurg, različiti kirurzi slušaju različitu glazbu, ali ona mora biti tiha i ponajprije mora odgovarati pacijentu koji spava. U principu ne biram glazbu, to sam prepustio svom timu i, ako se nešto sluša, onda je to najčešće zabavna glazba – otkriva prof. Luetić.

Hijerarhija u zdravstvu stroga je poput one u vojsci, kako međusobna tako i s pacijentima. Često i pacijenti budu više pod dojmom načina na koji se zdravstveno osoblje ophodi nego samog tijeka i rezultata liječenja.

– U medicini, pogotovo u kirurgiji, hijerarhija je stroga i poštivanje hijerarhije dobrodošla je stvar. To znači da se ne treba slušati sve, dapače. Trudimo se da zbilja sve čujemo i da i onaj tko je najmlađi doprinosi cijelom timu. Naravno da je ta hijerarhija kad je čovjek mlađi neugodna i da je možda doživljava kao nametanje odluka, međutim kad se gleda prosjek i uspjeh ishoda bolesnika, to je najbolje – veli on i nastavlja:

– Shvatili smo već odavno važnost komunikacije u medicini tako da se nadam da tih nesporazuma ima sve manje. Problem je u preopterećenosti poslom, prvenstveno u hitnim stanjima i onda tu dolazi do nekih problema koje treba odmah pokušati riješiti, a ne ostavljati ih da bujaju i pretvore se u nešto što ne treba. Mislim da danas tome pridonose i naše x i y generacije koje, iako poštuju autoritet, ipak znaju koliko vrijede i žele potvrdu tog svog rezultata, a ne čekati 20 godina da dođu na red – objašnjava.

Premda je prof. Luetić studirao na Harvardu i ondje bio na usavršavanju u više navrata, odlazak u inozemstvo za njega nije opcija.

– Čovjek razmišlja o tome kad je mlad, ja sam razmišljao o Papui Novoj Gvineji u nekom trenutku. Naravno i da se čovjeku nude neke mogućnosti, no to što se nudi je puno, puno teže nego ovo što čovjek ima doma. Jednostavno, doma je čovjek zadovoljniji. A za odlazak svatko ima svoje razloge. Ako netko od mojih mladih suradnika o tome razmišlja, nastojim razgovarati s njima u smislu da je za njih, njihovu djecu i nas, za Hrvatsku, bolje da ostanu. Ali svatko ima svoje razloge koji su valjani i nikad nisam nekome pokušao promijeniti njegovu odluku – navodi.

Liječnici iz Hrvatske odlaze ponajviše zbog uvjeta rada koji su u razvijenijim zemljama bolji, često svjedoče.

– Mi smo na Rebru zadovoljni uvjetima, ali uvijek želimo bolje i više. Ako se čovjek okrene oko sebe i gleda kako je drugdje u Hrvatskoj, onda možemo biti zadovoljni, no to ne znači da ne moramo težiti da bude još i bolje – ocjenjuje profesor uvjete rada u najvećoj hrvatskoj bolnici u kojoj je zaposlen. Kao i svugdje drugdje, kaže, i na Rebru najviše nedostaje vrlo dobar odjel ljudskih resursa koji bi planirao potrebe i koordinirao edukaciju na svim razinama svih djelatnika.

Osvrnuli smo se i na prekovremeni, a neadekvatno plaćeni rad liječnika u hrvatskim bolnicama, što je problem zbog kojeg su hrvatski sudovi zatrpani tužbama liječnika i dobrim dijelom već presudama u njihovu korist.

– Ja mislim da se sve plaća, doduše razuvjerili su me neki kolege. Mi ne pišemo prekovremene sate, netko ih drugi piše ako su odrađeni i normalno je da vam se ono što odradite i plati. Dolazimo subotom, nedjeljom, to je normalno, tako su mene učili i tako ja učim mlade kolege.

Zanimalo nas je što profesor misli o miješanju javnog i privatnog u zdravstvu, temi koja je također vrlo zastupljena u problematici hrvatskog zdravstva i nerijetko izaziva kontroverze. Međutim, prof. Luetić smatra da nije dobra osoba za tu temu jer, kako kaže, i najveća bolnica u Hrvatskoj u nekim slučajevima koristi usluge vrhunskih liječnika i liječnica koji rade u privatnoj praksi i to se čini normalno. – Ako je to najbolje za pacijenta, onda je to najbolje za pacijenta – rezonira.

Kad bi njega pitali je li istina da nam je zdravstvo pred kolapsom i da zdravstvene vlasti ne čine dovoljno, prof. Luetić rekao bi da u bolnici svi nastoje sve zdravstvene usluge učiniti dostupne pacijentima.

– Ne mislim da bi netko radio nešto protiv zdravlja, ali ono što znam jest da je medicina strahovito skupa. Nevjerojatno je kad, npr., u Njemačkoj kažu da imaju viška novca u svojoj bolničkoj kasi. To nije lako, ali siguran sam da se uz dobru organizaciju može. Isto tako, treba reći da situacija s listama čekanja i dostupnosti nekih zahvata i liječnika u nekim drugim sustavima, na primjer u V. Britaniji, nije tako dobra kao kod nas. Imamo primjera kojih se ne bismo posramili nigdje u svijetu, poput transplantacije i kardiologije – ističe.

Liječnici koji na Rebru liječe djecu vrlo usko surađuju s kolegama u Dječjoj bolnici Srebrnjak i za njih prof. Luetić ima samo jednu riječ: vrhunski, a nada se da političke igre oko te bolnice neće to promijeniti.

Veslanje mu je ljubav

Osim dječje kirurgije i obitelji – a prof. Luetić već je dvostruki djed što ga neizmjerno usrećuje – ovaj liječnik svjetskog glasa njeguje svoju mladenačku ljubav – sport.

– Sport nastojim ne zapustiti. Prvenstveno je to veslanje u kojem sam dugi niz godina, u mladosti sam veslao u Akademskom veslačkom klubu Mladost, i sada sam tamo. To je oaza koja također njeguje principe kao što su izvrsnost i rad, a opet ima lijepog druženja i svega što uz to ide. Još je moj pradjed sudjelovao u financiranju kluba, moj otac i ja sudjelovali smo u jednom dijelu gradnje pa i dalje nastojimo sve održavati na toj razini. Imamo vrhunske svjetske veslače, govorimo o braći Sinković, tako da to itekako ima smisla – podsjeća kirurg koji prijenose veslačkih natjecanja ne propušta.

Osobu 2019. godine izabrao je žiri Večernjeg lista, a čine ga: znanstvenik i profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, stručnjak za odnose s javnošću i imidž i profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Božo Skoko, znanstvenica i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu akademkinja Mirna Šitum, znanstvenica i ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek te Večernjakovi urednici i novinari: Ljubica Gatarić, Milan Ivkošić, Marinko Jurasić, Bojana Radović i Žarko Ivković, koji je predsjednik žirija. Članovi žirija su prvo kandidirali desetero finalista koji su se istaknuli svojim djelovanjem ili promidžbom hrvatske države, da bi zatim u drugom krugu izabrali pobjednika, u čemu su im pomogli i čitatelji portala Vecernji.hr.

Komentara 3

Avatar BettyWN84
BettyWN84
16:38 16.02.2020.

Тrаžim seks, ali hoćеš li? Uđi ovаmо --> www.Kisstok.com

MA
Mary5
20:39 11.02.2020.

Svaka ti cast,👍

Avatar Klint
Klint
18:03 11.02.2020.

Pravi lik 👏👏👏, kapa do poda, a nitko ne komentira takve vijrsti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije