Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVAČKO KRŠTENJE

Dr. Šundler nakon šibanja po "turu" iniciran u lovca

lovci (1)
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/7
25.02.2013.
u 15:22

Mario Mađerac i Damir Frančić za kaznu dobili tri vruće i tri hladne, a za neposluh su morali i eksati čisto vino.

BJELOVAR – Mario Mađerac, marketinški djelatnik Koestlina i radijski voditelj, poznatiji kao dr. Šundler i njegov kolega Damir Frančić polagali su težak lovački ispit, a kojemu su pristupili nakon što su otpucali svoju prvu divljač, fazana i zeca, te divlju svinju. Nakon mukotrpnog i dugotrajnog stažiranja, odnosno brige o divljači, Mađerac i Frančić uspješno su odradili inicijaciju i postali punopravni članovi lovačke udruge Bilogora iz Kapele.

Pravilo lijeve ruke

- Predsjednik društva određuje sud, a koji sudi lovcima nakon čitanja optužnice od strane lovnika, te im u konačnici određuje kaznu, a koja se sastoji od udaranja šibom po stražnjici, odnosno ovisno o procjeni krivnje, dodijeljuju se tzv. vruće i hladne, dakle jače i slabije šibanje. Za potonje se najčešće koristi lijeskovo pruće, no najpoželjnije je od svibovine jer je kruto pa ujedno i najviše boli – o običajima kaže iskusni lovac Jozo Markešić.

Međutim tijekom teškog ispita za neposluh ili držanje čaše u krivoj ruci (desnoj) redar propisuje kaznu eksanja minimalno dva decilitra čistog vina ili pak čašicu rakije. Mađerac je osuđen za gušenje i mrcvarenje zeca i fazana, dok je za čudan odstrijel vepra i Frančić kažnjen jednako sa po tri vruće i tri hladne.

Častili janjetinom i roštiljem

- Jedva sam preživio i mogu reći da ću sljedećih dana teško sjediti. No, izuzetno sam sretan i ponosan što ću od sad ravnopravno krenuti stopama svog kuma Nine Manjkasa, a koji je lovcem postao prije dvje godine – kaže M. Mađerac, a koji je prema običajima zajedno sa D. Frančićem častio cijelo društvo ićem i pićem, u njihovu slučaju vrućom janjetinom i roštiljem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije