Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mediji i Domovinski rat

Dr. Nazor predstavio Bečanima borbu za istinu o Domovinskom ratu

Foto: Snježana Herak
1/2
28.03.2014.
u 20:44

Vezano uz haški proces zabrinjavaju ga izjave Aleksandra Vučića, čija je stranka pobijedila na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji

„Mediji i činjenice o Domovinskom ratu“, naziv je predavanja koje je u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču održao stručnjak za noviju hrvatsku povijest i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu, docent dr. Ante Nazor.

 - Nažalost u dijelu medija nalaze se podaci koji ne odgovaraju činjenicama i ako ih se usporedi s izvorima onda dolazite do zaključka da su netočni, rekao je Nazor govoreći o odnosu medija prema činjenicama u Domovinskom ratu i potrebi zaustavljanja neistina. Komentirajući neistine i netočne podatke u nekim medijima u Hrvatskoj obuhvatio je razdoblje od stvaranja suvremene Republike Hrvatske do završetka Domovinskog rata. Predstavio je Bečanima i činjenice iz dokumenata kao odgovor na pitanja čija je politika odgovorna za rat u Hrvatskoj, je li Vukovar „žrtvovan“, je li rat „dogovoren“, je li Hrvatska „izvršila agresiju“ na BiH, tko je odgovoran za odlazak Srba iz Hrvatske tijekom oslobodilačke operacije „Oluja“ i dr.  Osvrnuo se je i na aktualnu tužbu Srbije, koja u Haagu na tužbu Hrvatske za genocid odgovara protutužbom i izlaganje srpskog tima tijekom haškog sudskog procesa.

 - Srpski tim je u svom izlaganju naveo da je Miloševićeva politika bila reakcija na Tuđmanov separatizam, što nije točno, odnosno da je hrvatska politika prema Srbima kriva za početak rata u Hrvatskoj, a činjenica je da je upravo velikosrpska politika, čije korijene možemo pratiti davno prije uspostave Nezavisne države Hrvatske, uzrok ratu na prostorima Hrvatske i BiH 90-tih godina“, rekao je Nazor potkrijepivši to raznim dokumentima od 19. stoljeća nadalje, srpskim planovima, plakatima i geografskim kartama, te kratkim filmom o 21 diverzantskom odredu SVK koji, kako je istakao, svjedoči da je cilj velikosrpske agresije na RH bila i okupacija dijela Gorskog Kotara 1991. godine.

 - Glavni cilj te politike bio je da svi Srbi žive u jednoj državi, koja je trebala obuhvatiti i veliki dio područja RH, dodao je potkrijepivši svoju tvrdnju povijesnim izvorima. Zato sam prikazao spomenuti video zapis, odnosno cjelovit dokument jer on jasno pokazuje okolnosti naoružavanja srpskog stanovništva, ne samo u dijelu Gorskog Kotara 1991. godine. Pokazuje i okolnost vraćanja oružja na tom prostoru 1992. godine, koje su u suprotnosti s onim kako su prikazane u dijelu medija, pojasnio je ravnatelj HMDCDR-a.

 - Svako od nas mora se suočiti sa svojim tamnim stranama prošlosti, ma kako one bile bolne, jer na falsificiranju povijesti i zamjeni teza ne može se graditi budućnost, istakao je Nazor podvukavši da „bez utvrđivanja istine nema trajnog mira“.

 - Neupitna je činjenica da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i da je uzrok agresije velikosrpska politika te da je trećina RH bila okupirana i razorena, ustvrdio je konstatirajući da će hrvatski i srpski odnosi biti tako dugo opterećeni dok se ne riješi pitanje nestalih u ratu. Napomenuo je kako povijest treba prepustiti povjesničarima i pravnicima, te da rješenja u pravnim procesima nisu uvijek jednaka zaključcima povjesničara, dodavši kako su za povjesničare dokumenti glavni izvor zaključivanja, a ne sudske odluke.

Nazor se je osvrnuo i na ulogu Hrvatske u ratu u BiH, zaključivši da današnje BiH ne bi bilo bez pomoći Hrvatske i Hrvata.

 - Ne smije se zaboraviti da su hrvatske snage sudjelovale u obrani BiH te da su zajedno s postrojbama Armije BiH, sudjelovale u oslobađanju teritorija BiH od srpske okupacije, rekao je napomenuvši kako mnogi još nisu  svjesni koliko su 1991. i 1995. bile sudbonosne za hrvatski narod.

„Neprimjerenim i neutemeljenim“ drži uspoređivanje predsjednika Tuđmana s Miloševićem u dijelu medija kada je u pitanju rat u BiH, rekavši da, između ostalog, tome u prilog govori i činjenica da je RH odmah priznala BiH, za razliku od Miloševićeve Srbije koja nije to učinila za vrijeme rata.

Vezano uz haški proces zabrinjavaju ga izjave Aleksandra Vučića, čija je stranka pobijedila na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji.

 - Bilo bi bolje da je na vlasti neka druga opcija, koja o uzrocima rata u RH i BiH 1990.-tih govori o činjenicama, no to je odluka građana Srbije, a nama ostaje nadati se da su tako odabrali zbog obećanja o boljoj budućnosti, a ne zbog Vučićeve prošlosti, rekao je Nazor osvrnuvši se na Vučićeve govore u Glini 1995. godine i desetak godina kasnije u Skupštini Srbije, u kojima je rekao da „ne želi ništa što nije srpsko, a to je i Virovitica i Karlovac i Ogulin i Karlobag“, a koji su također predstavljeni Bečanima u kratkom filmu.

Dr. Nazor je za Večernji list rekao kako je cilj predavanja bilo predstavljanje činjenica o Domovinskom ratu austrijskim Hrvatima i podsjećanje na važne događanje iz Domovinskog rata u koji se je svojom potporom i pomoći uključilo i hrvatsko iseljeništvo te njegovim važnim sudionicima izraziti priznanje, poštovanje i zahvalnost koju zaslužuju.

 - Za mene je Domovinski rat temelj suvremene Republike Hrvatske, naglasio je, zaključivši da je zajedništvo Hrvata iz Hrvatske i BiH te iz dijaspore bilo „ključno“ za obranu i pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu.

Predavanje, koje je izazvalo veliki interes bečke publike, organizirala je Matica Hrvatska u Beču na čelu s predsjednicom Željkom Caparin.

 - Sretna sam da je docent Nazor u jeku prikupljanja dokumentacije za Sud pravde u Haagu uspio doći u Beč i održati  ovo predavanje, rekla nam je Caparin.

>> Srpski tim u Haagu: Zabranite Hrvatskoj proslavu pobjede u Oluji

Komentara 46

PO
ponavljac
21:08 28.03.2014.

jedan od rijetkih inteletualaca koji cijeni i poštuje sudionike domovinskog rata, naravno kao takav nema ga u medijima , posebno ne na novoj, HRT i RTL-u .

DU
Deleted user
21:37 28.03.2014.

Kada sagledam sve namjerne i konstruirane laži o Domovinskom ratu i uzrocima rata koej sam pročitao u svim našim medijima (ne jedne novine od toga nisu isključene) onda odgovorno tvrdim da su baš ti "hrvatski mediji" svojim lažima i lažnimim konstrukcijama Hrvatskoj nanijeli u najmanju ruku jednako toliko šteta kao i sam rat. Dakako ne u ljudstvu nego razvoju Republike Hrvatske, onemogućavanju hrvatskog naroda da szna povijesne istine, krivotvorenjem tih istina uspjeli su u naumu i podijelili hrvatsko društvo u tolikoj mjeri kako to nikad u našoj povijesti nije bio slučaj. Iz tog razloga je i te kako pozitivno i važno da se barem svijetu ispriča istina. Oni je neće ni falsificirati i preokretati u ideološke svrhe.

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
08:11 29.03.2014.

kažu tuđman je dijelio bosnu i hercegovinu ..... tako što je pozvao sve hdz-ovce da na referendumu glasaju za neovisnu i cjelovitu bih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije