Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije iz Sabora

Grbin: Iz džepa građana plaća se reklama Vladi i govore neistine!

u Saboru o mirovinskoj reformi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
25.10.2018.
u 10:28

Poput sindikata, i oporba je protiv najavljene reforme, što je odmah na početku sjednice i pokazala traženjem stanki kako bi se "konzultirala o reformi"

Paket zakona kojim Vlada planira provesti mirovinsku reformu danas je pred saborskim zastupnicima koje su pred Saborom jutros dočekali predstavnici sindikalnih središnjica koje su proteklog vikenda organizirale prosvjed protiv ove reforme. Predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata zastupnicima su na ulazu u Sabor dijelili pismo koje su ranije poslali svim saborskim klubovima zastupnika, a u kojima su detaljno objašnjene sve primjedbe na ovu reformu.

Ključni prigovor imaju na pomicanje odlaska u mirovinu sa 67 godina na 2033. godinu.

– Ovo je tek početak naših akcija, pripremamo inicijativu za raspisivanje referenduma i uskoro ćemo prenijeti točno referendumsko pitanje i pozvati građane da sami odluče o tome jer ih se sve to tiče – rekao je Darko Šeperić iz inicijative Doživi mirovinu – I tebe se tiče koja je organizirala subotnji prosvjed protiv reforme.

Poput sindikata, i oporba je protiv najavljene reforme, što je  odmah na početku sjednice i pokazala traženjem stanki kako bi se "konzultirala o reformi".

– Tražim stanku zbog toga što danas raspravljamo o mirovinskoj reformi, a Sabor još nije utvrdio stajalište, a svakodnevno nas u medijima bombardiraju reklame koje govore o benefitima mirovinske reforme. Iz džepa građana plaća se reklama Vladi i govore neistine – rekao je SDP-ov Peđa Grbin, a pridružio mu se i stranački kolega Gordan Maras.

– Ova rasprava se skriva iza Todorićeva saslušanja kako građani ne bi čuli pravu istinu. Vladi nije u interesu da građani čuju da ovo ide na njihovu štetu, da se nijedan prijedlog koji je SDP dao nije prihvatio – kazao je Maras i ministru rada Marku Paviću, po struci meteorologu, dao meteorološku kartu koja nakon provedene reforme prognozira kišu u cijeloj Hrvatskoj.

Mostov Božo Petrov smatra kako će se ovim paketom zakona građane napraviti ovisnicima, invalidima, korisnicima socijalne pomoći, a ne budućim umirovljenicima.

– Drugi strup koji se ovako ruši treba omogućiti da naše buduće mirovine budu stabilne i sigurne. Već se jednom opljačkalo mirovinske fondove, već ste jednom kupovali socijalni mir dijeleći mirovine, zašto nastavljate s pljačkom? – pita Petrov.
Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida dodaje kako je najštetniji dio reforme činjenica da se radni vijek produljuje sa 65 na 67 godina.

– Sve smo bliži tezi s posla na groblje. To je ponižavajuće – kaže Sinčić.

HDZ-ov Branko Bačić uzvratio im je kako je svake godine za isplatu mirovina potrebno 17 milijardi kuna, a to će se povećavati.

– Zbog toga je bilo nužno ući u reformu kako bi sustav napravili održivim – objasnio je Bačić te dodao kako je aktualna Vlada povećala mirovine za 6, 4 posto. To je demantirao HSU-ov Silvano Hrelja objasnivši kako to nije povećanje već mehanizam usklađivanja mirovina s rastom cijena i plaća.

– To je očuvanje kupovne moći, vrijednosti mirovina, a ne rast – rekao je Hrelja.

Nakon stanke od 10 minuta ministar Pavić počeo je zastupnicima objašnjavati detalje mirovinske reforme.

Ključne riječi

Komentara 12

MA
marijaherc
11:30 25.10.2018.

Tko se ne slaže sa činjenicom da je dosadašnji mirovinski sustav bio neodrživ, taj je lud! Da se tako nastavilo ne bismo imali iz čega isplatiti mirovine...pa vi pričajte o niskim mirovinama...

IN
iva.na
11:36 25.10.2018.

Jel HDZ kriv što su ljudi masovno otišli u prijevremene mirovine? Tu se nema šta za pokvariti, može samo na bolje...

JU
junakinja
11:32 25.10.2018.

Nećete raditi do 67.-e ako ćete imati 40 godina staža...nothing has changed

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije