Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJA

Završen most Svilaj vrijedan 171,8 milijuna kn

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
03.07.2020.
u 19:55

Ukupni trošak izvedenih radova je 171.8 milijuna kuna. Most je dugačak 660 i širok 29 metara

Završena je gradnja mosta preko rijeke Save kod Svilaja. U Hrvatskim autocestama navode da je most bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u BiH. Gradnja ovog važnog međudržavnog infrastrukturnog projekta počela je 2016., a to je ujedno i zajednička investicija RH i BiH.

Vrijednost radova iznosi 171,8 milijuna kuna, a svaka država financira projekt udjelom od 50 posto. U HAC-u ističu da udio RH u toj investiciji iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 57,97 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima EU. Radove je izvodila tvrtka Herin. Građevina ukupne duljine 660 i širine 29 metara sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni), od kojih svaki ima tri vozna traka. Most se nalazi na koridoru Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci – granica BiH.

Most je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 kilometara autoceste A5. Tad će se znatan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod preseliti na granični prijelaz Svilaj što će, navode u HAC-u, rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometnog opterećenja kroz sam Sl. Brod. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije