Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Dossier Šestorka: Što ih čeka nakon 4983 dana pritvora?

Naslovnica 27. 11. 2017.
27.11.2017.
u 00:01

Šestorica dužnosnika Herceg-Bosne prvostupanjskom su presudom u Haagu prije četiri godine dobila ukupno 111 godina zatvora

Istoga dana kada je pao Vukovar, 18. studenoga 1991. godine hrvatski politički predstavnici izabrani na prvim demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini donijeli su odluku o osnivanju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kako bi se obranili od nadolazeće agresije JNA i srpskih snaga, ali i pomogli u rasterećenju Hrvatske koja se nalazila pred velikim vojnim pritiskom. Predvodio ih je Mate Boban.

Nijedan od šestorice dužnosnika Herceg-Bosne, od predsjednika Vlade Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, nekadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, načelnika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i predstojnika ureda za zatočeničke centre i razmjenu zatočenika Berislava Pušića, koji u srijedu očekuju izricanje drugostupanjske presude pred Međunarodnim tribunalom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), nije sudjelovao u njezinu utemeljenju. Imenovani su tek poslije na vodeće funkcije, ponajprije predsjednik Vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić, kojega su nevoljko na tu dužnost izabrali predstavnici HDZ-a BiH jer je Prlić bio jedan od prijeratnih vodećih komunističkih dužnosnika, dopredsjednik Republičkog izvršnog vijeća (vlade), a prije toga predsjednik Saveza socijalističkog saveza radnog naroda (SSRN).     

>> Cijeli članak čitajte u Večernjem listu od ponedjeljka ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Bernardić: Idem na turneju po Hrvatskoj, predstavit ću naš plan za mlade

>> Petrov: Tražimo da razgovori s kandidatima za suce budu javni

>> U Hrvatskoj će se proizvoditi najskuplji beluga kavijar

>> PAKET: Večernji list + strip za samo 13 kuna

>> Prilog Smart: 10 stvari koje svaki menadžer mora znati o umjetnoj inteligenciji

Ključne riječi

Komentara 30

PI
pinkec
06:45 27.11.2017.

Znajući koliki je mrzitelj Hrvatske države i hrvatskog naroda, kako se može vjerovati tajnom haškom svjedoku tužiteljstva, Stjepanu Mesiću, da njegovi dostavljeni transkripti nisu krivotvoreni? Je li itko provjerio te transkripte? Ja mu ne vjerujem i on bi trebao odgovarati pred sudom za ovaj užasni kriminal i veleizdaju! Dok je srpska agresija nemilosrdno harala po nenaoružanoj Hrvatskoj, dobili smo embargo na oružje, da se ne možemo braniti, znaćia bili smo osuđeni na smrt. Sada kada smo se ipak obranili i pobjedili, krivotvore nam našu povijest!

KR
Krotila
01:08 27.11.2017.

uz malo zdravog razuma,očekuje se oslobađajuća presuda

KR
kruti190
21:15 26.11.2017.

dežurni petokolonaši u niskom startu čekaju kao i kod drugostupanjske presude našim generalima!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije