Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Dosad 13. plaću dobilo više od pola milijuna radnika

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2019.
u 19:08

Od početka rujna, kad je topli obrok postao neoporeziva naknada, počelo ga je isplaćivati 11.615 poslodavaca za 115.697 zaposlenih radnika

Trinaestu plaću u prvih deset mjeseci ove godine već je dobilo više od pola milijuna zaposlenih. U dva mjeseca više od 115 tisuća radnika počelo je dobivati naknadu za topli obrok! S približno 6400 kuna neto i oko 8800 kuna prosječne bruto plaće Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po visini plaća među tranzicijskim zemljama iza Slovenije (1726 eura bruto) i Češke (1330 eura). Za vratom nam pušu Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunjska, čije su bruto plaće premašile tisuću eura mjesečno. Od iduće godine u toj bi utakmici Hrvatska mogla popraviti svoju poziciju jer se priprema promjena metodologije statističkog iskazivanja plaća na način da će se u primanja zaposlenih uključiti i neoporezive naknade kao što su božićnice, regresi, trinaesta plaća, topli obrok...

Od početka rujna, kad je topli obrok postao neoporeziva naknada, počelo ga je isplaćivati 11.615 poslodavaca za 115.697 zaposlenih radnika. Svi oni ukupno su dobili 133 milijuna kuna. Jednako tako 1192 tvrtke počele su plaćati trošak vrtića za 1588 zaposlenih, na što je otišlo 3,6 milijuna kuna. Nova je mogućnost plaćanje smještaja za radnika, što je iskoristilo 187 tvrtki za 426 zaposlenih radnika (1,3 milijuna kuna), odgovorili su nam iz Porezne uprave.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju.

Također izdvajamo:

>> U Vladi ljuti na ministricu: Divjak se ponaša kao sindikalac

>> ZET-ov propust: Kupili autobuse previsoke za prolaz ispod nadvožnjaka

>> Ljekovite trave časne Ljubice

>> Danas dar Auto Style: Raskošni magazin na 68 stranica

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
04:45 20.11.2019.

Kako se časte tuđom mukom ovo je pre strašno, otme realnom sektoru i da svom uhljebničkom i onda kaže ajde sad vi vrli poslodavci šta čekate sljedite primjer dajte radnicima božićnice, čeme stiska, uostalom šta imamo očekivat od tzv ministra koji u svom životu nije zaposlio ni jednog jedinog radnika niti mu isplatio plaću i doprinose, bože sačuvaj nas.

DU
Deleted user
23:21 19.11.2019.

Radio sam vani 17 godina samo jedan put smo dobili po 250 eura.Kad sam se vratio u Hrvatsku postao sam jos veci katolik i samo se krstim,pa ovdje svak trazi "Bozicnicu","Uskrsnicu" ,topli obrok (ako sam sto ponio onda sam i jeo na poslu) zaradili ,nezaradili..Vise "uhljeba" nema nigdje u Europi,nego kod nas.Dobro je rekao pokojni Busic.

PR
predator57
00:10 20.11.2019.

A to sve financira realni sektor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije