Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informatički J. Bond

DORH u 'češljanju' Agrokora angažirao Marka Rakara, plaćeno mu milijun kuna

Marko Rakar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.12.2018.
u 20:41

ŽDO: riječ je o uslugama koje zahtijevaju znanja i alate kojima država ne raspolaže

U istragu o aferi Agrokor Državno je odvjetništvo angažiralo i – informatičkog Jamesa Bonda Marka Rakara!

Naime, u postupanja Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenim predmetima povezanim s nepravilnostima i nezakonitostima u postupanju odgovornih osoba trgovačkog društva Agrokor koncern d.d. i s njime povezanih i ovisnih trgovačkih društava i odgovornih osoba angažirana je tvrtka Mrak usluge d.o.o. iz Zagreba, dakle tvrtka Marka Rakara, potvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Rakarovoj je tvrtki za te usluge plaćeno 1.062,500 kuna a riječ je o, kako kažu u ŽDO-u, analizi informacijskih, poslovnih i/ili komunikacijskih sustava, analizi i/ili rekonstrukcija poslovno-financijskih procedura i tokova, analizi i/ili rekonstrukciji poslovne dokumentacije, rekonstrukciji, analizi i/ili uparivanju raznih vrsta strojno obradivih podataka iz različitih izvora, rekonstrukcija, analizi i/ili uparivanju raznih vrsta podataka koji nisu nužno strojno obradivi, no sadrže analitičke i druge podatke od interesa za naručitelja te drugim zadacima koji bi se mogli pojaviti tijekom izvršavanja ugovora.

Za taj tip posla – nije puno

Tih nešto više od milijun kuna za usluge u trajanju od ukupno 14 mjeseci plaćeno je poznatom informatičkom stručnjaku iz ukupnih sredstava od pet milijuna kuna isplaćenih iz državnog budžeta odobrenih za ovu istragu od hrvatske Vlade. Riječ je o Ugovoru o pružanju savjetodavnih usluga i stručne pomoći od dana 7. lipnja 2017. sklopljenom na vrijeme od pet mjeseci, potom 25. listopada 2017. na vrijeme od šest mjeseci, a nakon toga 20. kolovoza 2018. na vrijeme od tri mjeseca.

Ne mogu komentirati ništa od svega navedenog. Nikada ne govorim o svojim klijentima, a osobito ne o konkretnim radnim zadacima koje sam za njih radio – rekao nam je Rakar na upit da prokomentira informacije koje su prvo izašle danas u tjedniku Nacional.

Marko Rakar
1/12

Taj tjednik u svojem tekstu tvrdi kako je njihov izvor do tog saznanja došao nakon poreznog nadzora ŽDO-a u Zagrebu jer na Rakarovim računima nije bilo točno specificirano koje je poslove njegova tvrtka obavljala u konkretnom slučaju. No, u angažiranju Marka Rakara na ovakvim poslovima zapravo nema ništa neobično. Kako i u dopisu samog Županijskog državnog odvjetništva stoji, radi se o uslugama koje zahtijevaju specijalistička znanja i alate kakvima državno odvjetništvo niti druga tijela poput policije, ministarstva nadležnog za financije, Državnog ureda za reviziju i drugih državnih tijela, ne raspolažu. Neki od naših sugovornika također kažu kako niti cijena koja na prvu zvuči prilično visokom to zapravo nije. Za taj tip posla to je, doznajemo, jako malo novca kada se on rasporedi na količinu radnih sati, opremu i softver koji se koristio, pa onda i na infrastrukturu koja je nužna da bi sve adekvatno funkcioniralo. Pronaći ćete, uvjeravaju nas, i viših revizora koji zarađuju toliko ili znatno više.

Povjerljivi ugovor

Poslovi koje je radio Rakar u slučaju Agrokor doista jesu takve kakve sustav u ovom trenutku ne može odraditi, no za informatičkog je stručnjaka to karakteristično, o čemu svjedoče i prijašnji slučajevi na kojima je bio angažiran. Već se iz odgovora ŽDO-a u Zagrebu vidi kako nije riječ o stalnom angažmanu kako se spekulira u Nacionalovu članku, u svakom se slučaju ne radi o nekom paušalno i redovito plaćenom poslu. Marko Rakar sa svojim Mrak uslugama d.o.o. uvijek radi na vrlo ograničeno vrijeme koje je redovito vezano za konkretan cilj, a pri čemu ugovor prestaje kada se taj cilj postigne.

Također, Rakarove usluge tražene su ne samo unutar granica Hrvatske. On i njegovi stručnjaci bave se vrlo specifičnim poslovima rekonstrukcije događaja i tijekova novca za domaće ili strane institucije kojima su takve stvari potrebne ili detekciju takvih događaja, kako je Rakar već i sam rekao u kratkoj izjavi za Nacional. Po ovome je očito zašto je Županijsko državno odvjetništvo za zahtjevnu istragu Agrokora izabralo upravo Mrak usluge d.o.o. Zbog povjerljivosti ugovora sklopljenih između Rakarove tvrtke i Županijskog državnog odvjetništva nije poznato niti što su njegove Mrak usluge otkrile u slučaju Agrokor.

Pogledajte video Todorićevog izlaska iz Remetinca:

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
20:45 04.12.2018.

ako j eovo informaticki james bond onda sam ja Q! ovaj ima samo politicke veze i konekcije a o IT tehnologiji ne zna dalje od uporabe par programa za dekodiranje i nadzor mobitela, koje moze svatko kupiti ili skinuti. da o enkripciji ili presretanju mreznih poruka ne govorim. preslika naseg plitickog afganistana

LI
LizaLimenni
21:09 04.12.2018.

Covjek umjesto da bude u zatvoru zbog ddos napada u vrijeme kampanje za predsjednika rh, kad je rusio sve stranice koje su imalo navijale za Koli, on radi za Dorh. To je znak da u rh na snazi krivosuđe.

DU
Deleted user
21:25 04.12.2018.

Ako DORH, MUP SOA trebaju/moraju angažirati privatnu tvrtku za taj posao, onda sve odgovorne treba odmah otpustiti i tražiti odštetu, kako od ovih sada tako i od svih bivših odgovornih osoba na toj poziciji. Pa to je ravno veleizdaji. Mladi IT stručnjaci napuštaju Domovinu, umjesto da ih država odmah preuzima sa fakulteta. Sramota !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije