Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Baguzu

Dora Bilić, jedina hrvatska džihadistica je živa? Pet godina nitko nije čuo za nju

Islamska država
Reuters/PIXSELL
28.02.2019.
u 13:18

Zadnji put se za nju čulo još 2014. godine, prilikom bombardiranja Rake, tada jakog uporišta radikalnih islamista

Dora Bilić, hrvatska državljanka koja se prije gotovo sedam godina pridružila pripadnicima tzv. Islamske države u Siriji, zadnji put je viđena prije dvadesetak dana. Bilo je to u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca, doznaje Slobodna Dalmacija.

Informacija je stigla od jedne bosansko-hercegovačke državljanke (podaci poznati redakciji te ih zbog sigurnosnih razloga Slobodna ne objavljuje), odnosno članova njezine obitelji koji žive u susjednoj državi.

– Doru Bilić poznajem otprije. Zadnji put srele smo se u Baguzu prije 20 dana. Tada je bila živa. Što je s njom bilo poslije – ne znam jer sam ubrzo nakon tog susreta prešla na teritorij koji kontroliraju kurdske snage – navela je u pisanoj, a potom i glasovnoj komunikaciji putem WhatsAppa, koju su Slobodnoj na uvid dali njezini najbliži iz BiH.

Ovo je nakon punih pet godina prva informacija o sudbini danas 32-godišnje hrvatske državljanke Dore Bilić. Zadnji put se za nju čulo još 2014. godine prilikom bombardiranja Rake, tada jakog uporišta radikalnih islamista. 

Informaciju o Dori Bilić prije objave Slobodna je podijelila s članovima njezine obitelji. Otac Stipan, koji zadnjih godina živi u Studencima kod Imotskog, odakle obitelj i vuče podrijetlo, istog je trenutka, zajedno sa sinom Antunom, pokrenuo službenu proceduru za Dorin povratak u Hrvatsku.

– Kontaktirali smo Upravu za konzularne poslove i zamolili da nam pomognu. Bez podrške Ministarstva ništa se ne može napraviti. Htjeli bismo da Dora dobije informaciju da joj obitelj želi pomoći – kazao je jučer oko podneva Stipan Bilić.

Kako bi joj MVP mogao pomoći, Dora se prvo morati dokopati teritorija koji kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), zapravo Arapsko-kurdski savez, a ne džihadisti. Naravno, traži se i suglasnost domicilnih država, od kojih neke blagonaklono gledaju na takvu mogućnost, a druge baš i ne, najavljujući čak i oduzimanje državljanstva.

Video: Pogledajte kako je ruski lovac presreo švedski istraživački avion koji je letio iznad Baltika

Komentara 5

ZA
Zagorec101
17:35 28.02.2019.

neka ostane tamo gdje je

Avatar spuzvabob
spuzvabob
20:48 28.02.2019.

Da i??

Avatar maxist
maxist
06:16 01.03.2019.

s obzirom na porijeklo nema sumnje da će veze u vrhu pomoći da realizira želje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije