Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Na uhićenja pljušte reakcije cijele oporbe: 'Ovo je Plenkovićev predizborni trik'

Nikola Grmoja, MOST
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.05.2020.
u 19:57

Premijer Andrej Plenković naveo su današnja uhićenja pokazatelj da nema nedodirljivih i da je kraj korupciji, no nisu svi istog stava kao i on.

Veliki interes javnosti izazvalo je uhićenje državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, te nije dugo trebalo čekati na reakcije .

'Kampanja je počela'

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je na televiziji N1 gdje je komentirao današnja uhićenja. 

Kaže da se radi o predizbornoj strategiji Andreja Plenkovića kojom želi pokazati sebe kao predvodnika borbe protiv korupcije.

Kaže da je afera bilo i prije pa se ništa nije događalo.

"Nakon što je vlada potvrdila glavnu državnu odvjetnicu te smo ušli u finiš kampanje, imamo uhićenja... Plenković će to lako prikazati kao da nema veze s tim, kao što se riješio Kujundžića i doveo Beroša, koji je postao heroj - drži se toga da naš narod ima kratko pamćenje", napomenuo je pa pozvao građane da ne nasjedaju na to.

Kaže i da je pritisaka oko vjetroelektrane bilo još dok su mostovci bili u vladi.

"Zbog tog projekta je svim građanima poskupila struja jer svi plaćamo naknadu za električnu energiju i investicije - za koje bih rekao da hrvatski građani nemaju velike koristi od njih - ništa za gradnju vjetroelektrana se ne proizvodi u Hrvatskoj", rekao je Grmoja i dodao: "Svi su radili na tome da dođe do realizacije tog projekta, da bi sad odjednom Plenković rekao da idemo u borbu protiv korupcije."

'Pravosuđe je u rukama HDZ-a'

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i članica Stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković u N1 Studiju uživo komentirala je uhićenje predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i državne tajnice iz redova HDZ-a Josipe Rimac.

"Kako bi HDZ mogao bilo koga uvjeriti da se bori protiv korupcije kada ju živi, oni čekaju izbore na optuženičkoj klupi, ne pada mi na pamet neko spektakularno uhićenje koje je rezultiralo učinkovitim kaznenim postupkom u kojem smo imali pravovremenu osuđujuću presudu. Ova država se ne zna i neće nositi s ovakvom korupcijom dok je HDZ na vlasti, poslali su poruku da imaju pravosuđe na daljinskom upravljaču", rekla je Orešković.

'Ovo su HDZ-ova predizborna uhićenja'

Član političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je u petak da su uhićenja HDZ-ovih dužnosnika, među kojima su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predizborna, a HDZ je nazvao feudalnom strankom.

"Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori - bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke", ocijenio je Tomašević.

Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost, dodao je.

Smatra da su uhićenja očigledno povezana sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume te projektima vjetroelektrana na području Šibensko - kninske županije.

'Kriminal i korupciju su tolerirali'

Domovinski pokret Miroslava Škore oglasio se na Facebooku o uhićenjima. 

Status prenosimo u cijelosti. 

"Veseli da institucije sada rade svoj posao, ali očigledno je da se uhićenja, odnosno optužnice, redovito tempiraju pred izbore kako bi se odao dojam da se to radilo i cijeli mandat, a nije. Upravo suprotno, smatramo da je korupcija i sve ono što se događalo u Hrvatskom saboru, sa Sauchom, pa i s kreiranjem umjetne većine uz pomoć gospode Pupovca i Vrdoljaka, s raznim Bandićevim žetončićima. Tako da ovu predstavu treba uzeti s velikom rezervom, kao i brojne druge u prošlosti, a o samostalnosti i neovisnosti našeg pravosuđa i o pravnoj sigurnosti nije niti potrebno trošiti riječi. Po svemu smo na europskom začelju, a odgovornost je na HDZ-u, SDP-u, ali i na stranim centrima moći koji su vršili pritisak samo kada je trebalo ispunjavati njihove globalističke zahtjeve i interese. Kriminal i korupciju su tolerirali", stoji u objavi koju je Domovinski pokret objavio na Facebooku.  

 

'Poznata po svom djelovanju'

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je u petak da je uhićenje državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića još jedna od HDZ-ovih parada uhićenja uoči parlamentarnih izbora.

„Korupcija u našem društvu pošast je pandemijskih razmjera koju sigurno neće zaustaviti niti ovi od vrha odobreni progoni. Ništa se po pitanju korupcije ne događa bez odobrenja HDZ-ova vrha. Sve se taktički planira i organizira”, priopćio je Mrsić.

VIDEO: Uhićena i Josipa Rimac: Neslužbeno se doznaje da su ona i Jakupčić uhićeni zbog izgradnje vjetroelektrana u Kninu!

Podsjetio je kako je Rimac odavno poznata po svom djelovanju, no opstajala je zaštićena HDZ-ovim štitom. Kada se uhićenja događaju u vrijeme predizborne kampanje tad se janjci žrtvuju za dobrobit krda, a krdo korupcije u Hrvatskoj je golemo, smatra .

„Nažalost, ni ponuđeni programi SDP-a i Restart koalicije neće zaustaviti korupciju jer ne nude sustavna rješenja. Borba protiv korupcije mora biti stvarna i željena, ne smije ostati samo na riječima. Za to je potrebna odgovornost, odlučnost i snaga kako bi Hrvatska izrasla u državu koja može pokrenuti nužno potreban gospodarski rast.“, poručio je Mrsić.

'Glupe ocjene da će hapšenje koristiti stranci u izborima'

Situaciju je komentirala i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor. 

- Kako su glupe ove ocjene da će hapšenje stranačkih ljudi, visokopozicioniranih, koristiti stranci u izborima. Bilo kojoj stranci čije se državne tajnike uhićuje, npr. Jer ih imenuje vlada, svaka vlada - navela je

 

'Još jučer je bila gradonačelnica Knina'

O uhićenju Josipe Rimac osvrnuo se i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević. 

- Josipu Rimac uhapsilo. A jos jučer je bila gradonačelnica Knina, trazila od @fred_matic i mene da njen govor uvrstimo u protokol proslave godišnjice VRO Oluja, a poslije slavila na cajkama u BiH... Sic transit gloria mundi - objavio je na Twitteru. 

 

 

Komentara 16

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
22:22 29.05.2020.

Jes evo trik. Pa haj ti onda koji as iz rukava Grmoja kada si tako sposoban kao što se predstavljaš.

PR
Prekosutra
22:27 29.05.2020.

Nesto mi tu nije jasno! ”Oporba” se ustala prituv istrage o korupciji a svakodnevno su im usta puna unistavanja koruocije. Meni se cini da je ovo sto oporba govori ”trik”!

NE
Nepopravljiva
16:13 29.05.2020.

Kad bi HDZ imao utjecaj na sudstvo, onda bi se uhicenja dogodla poslje izbora, a ne prije. Ne znam na koji nacin HDZu moze odgovarati uhicenje njihovih clanova netom prije izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije