Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SALONA 46
Povratak na članak

Domaća tvrtka predstavila prvu jedrilicu na svijetu s dva električna motora: 'Želimo biti poput Rimca'

Prvi primjerak već je prodan kupcu iz SAD-a za oko 300.000 eura.

Komentari 2

PO
poluprovokator
19:30 30.11.2020.

A vjetro generatori i solarni paneli nista? Ovdje su uz hladnjak i ostale uobicajene potrosace i motori gladni struje pa mislim da je potrebno pobrinuti se o svakom mogucem Wh koji se da "ubrati".

VL
SI
sisavac
16:19 30.11.2020.

netko tko želi proizvod prezentirati malo široj publici, bi morao baciti pogled na tekst, pa ne pustiti da ode van nešto kao ovo 'prednost je dvostrukog motora u tome što jedrilica postiže veću snagu i brzinu uz puno manji utrošak energije'.... jer ako si u tehnici, onda znaš što je rad, što je energija, i što je snaga. na koji to način jedrilica postiže veću snagu i brzinu uz puno manji utrošak energije? sve je ostalo isto, samo je pogon električni. za obaviti neki rad, dal će ga obaviti konj, dizel motor ili električni, nevažno, potrebna je tolka i tolka energija. ako želimo da se rad obavi brže, trebamo angažirati veću snagu, al energija za obavljanje tog rada će ostati ista. dal ću ja košaru jabuka dići 1 metar visoko u sekundi ili pak za 1/10 sekunde, ovisi koja mi je snaga na raspolaganju, al potrošiti ću jednaku količinu energije... sve je električno jako tiho, ne kužim čemu čuđenje da je elektromotor jako tih, gotovo nečujan... za koju godinu horvatinčić će se izvući za još jednu nesreću na moru vadeći se baš na tu tišinu, nažalost.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.