Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VLADA

Dogovor: Kuščević preuzima upravu, Božinović MUP, Ćorić energetiku, a Bošnjaković pravosuđe

nova vlada
09.06.2017.
u 00:07

Zbog samo pet saborskih ruku narodnjaci nisu inzistirali na trećem ministarstvu. Važno im je voditi kurikularnu reformu

HNS je morao odustati od jednog ministarstva jer HDZ-u u miraz donosi samo sigurnih pet saborskih zastupnika (od ukupno devet), pa će u novoj Vladi narodnjaci imati potpredsjednika Vlade koji će ujedno biti i ministar graditeljstva (Predrag Štromar) te ministricu obrazovanja (prof. Blaženka Divjak), rezultat je to jučerašnjih pregovora premijera Plenkovića s HNS-ovcima Predragom Štromarom i Matijom Posavcem.

HNS-ov Štromar, mogući budući šef HNS-a, s pozicije potpredsjednika Vlade bit će koordinator za društvene djelatnosti, što je područje koje se dosad vezalo za Davora Ivu Stiera, potpredsjednika Vlade koji ranije nije bio pristalica saveza s HNS-om, a kada se u HDZ-u glasalo o toj koaliciji bio je na službenom putu.

Vlada je, kako je Večernji list već bio najavio, doživjela širu rekonstrukciju, odnosno prelaske HDZ-ovih ministara iz svojih resora u upražnjena Mostova, kao i ulazak novih HDZ-ovih ministara u Banske dvore, ali  i jednu smjenu, onu dosadašnjeg ministra obrazovanja Pave Barišića. 

Danas glasanje o ministrima

Narodnjaci su se morali odreći Ministarstva pravosuđa, a novi ministar tog resora  je HDZ-ov Dražen Bošnjaković, sadašnji saborski zastupnik koji je već vodio to ministarstvo u Vladi Jadranke Kosor. Novi ministar unutarnjih poslova umjesto Mostova Vlahe Orepića je Davor Božinović, šef kabineta premijera Plenkovića i njegov najbliži suradnik koji je u Vladi J. Kosor bio ministar obrane.

Tomislav Ćorić, sadašnji ministar rada i mirovinskog sustava postaje ministar zaštite okoliša i energetike (bivše Mostovo ministarstvo), a u njegov stari resor dolazi Marko Pavić, državni tajnik u Ministarstvu rada. Lovro Kuščević, dosadašnji ministar graditeljstva, bit će novi ministar uprave umjesto Mostova Ivana Kovačića.

Sve je to sinoć nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a potvrdio i premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, a o novim ministrima glasat će se danas u Saboru. HNS je bez borbe odustao od trećeg ministarstva jer su u toj stranci svjesni da to ne bi bilo proporcionalno broju njihovih ruku u Saboru.

– Nismo se tukli oko broja ministarstava jer imamo pet saborskih zastupnika i dva su ministarstva sasvim u redu. No, inzistirali smo na resoru obrazovanja, ali i na Borisu Jokiću u kurikularnoj reformi, jer je to platforma zbog koje ulazimo u Vladu – rekao nam je izvor iz vrha HNS-a. Večernji list je proteklih dana pisao da HDZ narodnjacima nudi dva, a ne tri ministarstva što se sada pokazalo točnim. 

Jučer se tijekom dana nagađalo da Plenković pokušava spasiti ministra Barišića i da bi ga mogao postaviti u Ćorićevo ministarstvo rada, no na kraju je Barišić, koji je Plenkoviću bio teret jer je bio optuživan za plagijat, ipak otišao iz Vlade. Premijer je sinoć poručio da je Barišić da svoj obol Vladi te da nije bio HNS-ov uvjet da on ode iz Vlade nego je to bila stvar pregovora. 

Iako je HNS zajedno sa SDP-om bio potpisao inicijativu za opoziv ministra financija Zdravka Marića zbog slučaja Agrokor, na čemu je puknuo brak HDZ-a i Mosta, i glasao za njegovo smjenjivanje, sada HNS-u ministar Marić u Vladi nije problem.

– Zdravko Marić je stručnjak koji zna svoj posao i jedan je od boljih ministara u svim hrvatskim vladama – rekao nam je jučer Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-. 

Na Predsjedništvu HDZ-a nezadovoljan što obrazovanje ide HNS-u bio je Miro Kovač koji je rekao da taj važan resor ne treba davati stranci koja ima pet mandata. Darko Milinović, kako doznajemo, upitao je Plenkovića je li točno da će se poništavati javni natječaj na kojem je izabrana nova šefica kurikularne reforme (što traži nova HNS-ova ministrica obrazovanja) na što mu je šef HDZ-a, doznajemo, odgovorio kada bi sve medijske spekulacije bile točne onda bi bilo puno istina. Inače, Milinović je prezadovoljan što su u kvoti HDZ-a sada i MUP i energetika i pravosuđe.

Željko Reiner je upozorio da HDZ kao demokršćanska stranka mora biti oprezan s kurikularnom reformom. A Ivana Maletić je navodno upitala zašto Tomislav Ćorić nije ostao u Ministarstvu rada, na što je Plenković, prenose nam izvori, odgovorio da Ćorića smatra odličnim rješenjem za resor energetike. Premijer Plenković sinoć nije otkrio na koliko ruku računa danas u Saboru kada se bude glasalo o novim ministrima. 

Nove ministre mogao bi podržati i Silvano Hrelja, šef HSU-a, koji je dio Kluba HNS-a. Hrelja nam je rekao da će njegova podrška novim ministrima ovisiti o tome hoće li Vlada prihvatiti 19 HSU-ovih smjernica o umirovljeničkim pitanjima. 

I Hrelja uz Vladu?

Novu Vladu moglo bi podržati 78 zastupnika, premda se jučer u HNS-u i HDZ-u čulo da nije isključeno da Vladu podrži i HNS-ova zastupnica Nada Turina-Đurić koja se protivila Vladi s HDZ-om. U HDZ-u ne računaju na ruke Zlatka Hasanbegovića, Tomislava Sauche i Marina Škibole koji su bili u većini od 76 zastupnika koji su izabrali Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Uz Vladu će biti i svih osam manjinaca.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 94

AL
Alkana
22:32 08.06.2017.

Odlično! Hrvatska nema vremena za nadmudrivanja i ideološka prepucavanja dok nam mladi odlaze i gospodarstvo propada. Novi izbori ne bi donijeli ništa drugo nego što sada imamo, a odnijeli bi nam i novac i vrijeme i stabilnost koja nam je sada potrebnija nego ikad. Svi koji zagovaraju izbore ne žele dobro narodu ili jednostavno ne vide dalje od nosa.

HR
Hrvatska
22:14 08.06.2017.

Bravo Plenki.

CA
carlo20
22:50 08.06.2017.

Sad idu istrage prema Milanoviću i njegovoj ekipi. Dosta su Milanovićevi kadrovi (Cvitan i Orepić) sabotirali i zataškavali sdp krim afere: 1. Milanović osobno - (pranje novca preko sdp-a, pogodovanje kod poslova s vjetroelektranama tvrtki CEMP čiji vlasnici su povezani s Krešom Milanovićem, sumnjivi krediti erste i ljubljanske banke, pogodovanje Igoru Kneževiću). 2. Krešo Milanović - 'Pismohrana', utaja poreza, Ljubljanska banka kredit... 3. Dončić - Zagrebačka zračna luka - pogodovanje Francuskom koncesionaru (povećanje naknada). 4. Jakovina 1,2 mlrd muljaže iz EU fondova za poljoprivredu, pogodovanje interesnim grupama oko kvota za šećer (+ poljoprivredna apoteka + Bali). 5. Kotromanović - Mali Lošinj - Rusi, remont MIG-ova. 6. Josipović - Afere zlatica, Posmrtna pripomoć, muljanje sa stanovima, ZAMP. 7. Radman HRT - bar 10-tak afera - najveća: stotine milijuna Kuna izvučene iz HRT na račun ZAMP 8. Zmajlović - selidba ministarstva u ZagrebTower (šteta za proračun 21 milijun kuna) plus pogodovanja bratiću i još mnogim njemu bliskim ljudima kad je bio gradonačelnik Jatrebarskog, itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije