Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po drugi put

Dodik zaoštrava odnose s Njemačkom: Uskratio suglasnost za postavljenje novog veleposlanika

FILE PHOTO: Milorad Dodik, Serb member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, speaks during an interview in Banja Luka
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/3
02.09.2022.
u 13:31

Na isti je način Dodik glasao 24. kolovoza kada je ta točka po prvi puta bila na dnevnom redu Predsjedništva BiH, a tada je kazao kako ne želi dolazak novog njemačkog veleposlanika optužujući ga da kani "vitlati sabljom i sjeći glave Srbima"

Član Predsjedništva BiH u petak je po drugi put uskratio suglasnost za postavljenje novog veleposlanika Njemačke u toj zemlji zaoštravajući na taj način osobni sukob s Berlinom kojega optužuje za protusrpsku politiku.

Milorad Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH održanoj tijekom dana glasao protiv postavljenja novog njemačkog veleposlanika dok su predsjedatelj Predsjedništva Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić glasali za to imenovanje.

Na isti je način Dodik glasao 24. kolovoza kada je ta točka po prvi puta bila na dnevnom redu Predsjedništva BiH, a tada je kazao kako ne želi dolazak novog njemačkog veleposlanika optužujući ga da kani "vitlati sabljom i sjeći glave Srbima".

Sada je kazao kako je uvjet da Njemačka ima novog veleposlanika u Sarajevu odreknuće te zemlje od rezolucije Bundestaga o stanju u BiH. Tom je rezolucijom Dodik proglašen glavnom prijetnjom po teritorijalni integritet i stabilnost BiH zbog stalnog promoviranja secesionističke politike i blokade tijela vlasti u BiH.

"Ovo je pokušaj okupacije ovog prostora od strane Njemačke koja želi nametati politička rješenja", kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH komentirajući aktualnu politiku Berlina.

Dodik je od Džaferovića i Komšića na sjednici Predsjedništva BiH tražio i da se visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt proglasi personom non grata, no očekivano ni za to nije dobio suglasnost kao ni za zahtjev da se gradi novi plinovod prema Srbiji te da Srbija dobije dopuštenje za gradnju zračne luke u Trebinju. 

Prema poslovniku o radu Predsjedništva BiH novi njemački veleposlanik ipak ima suglasnost za preuzimanje dužnosti u Sarajevu osim ukoliko bi Dodik u naredna tri dana njegovo imenovanje proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese Republike Srpske. Ukoliko to učini za konačnu negativnu odluku morat će dobiti potporu dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini RS što mu do sada nije polazilo za rukom jer njegova vladajuća stranka i njeni partneri u tom parlamentu nemaju dovoljno glasova.

VIDEO Mjere za uštedu na snazi u Njemačkoj: Određeno koliko je stupnjeva dozvoljeno za grijanje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije