Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEROJI

Dodijeljene nagrade 'Ponos Hrvatske': Ova teška godina donijela je mnogo izuzetnih i hrabrih ljudi...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
23.02.2021.
u 22:27

Organizatori dodjele, Hrvatska radiotelevizija i 24 sata, kažu da odluku o finalistima nikad nije bilo teže donijeti nego ove godine

Potresi i pandemija obilježili su 2020. godinu pa su se tako među ovogodišnjim dobitnicima nagrade "Ponos Hrvatske" našli i mnogi heroji koji su zasjali usred tih nedaća. Organizatori dodjele, Hrvatska radiotelevizija i 24 sata, kažu da odluku o finalistima nikad nije bilo teže donijeti nego ove godine. Inače, radi se o 16. dodjeli ove nagrade.

Među nagrađenima su se tako našli heroji zagrebačkog potresa - Vesna Blašković (urednica Večernjeg lista), Filip Jelavić, Petar Pavlić i Željka Brelić - ali i potresa na Banovini - Saša Osenički i Marijana Jadro.

Eugen Vuković nagrađen je za "biciklopopravljaonu". Osim što popravlja bicikle, također prikuplja donacije u vidu bicikala i biciklističkih dijelova, a koje su onda ponovno upotrebljavali građani kojima je potrebno.

Titulu "Ponos Hrvatske" ponijela je i triatlonka Maja Bonačić, koja sport koristi za skretanje pažnje na djecu s autizmom, kao i policajac iz Omiša Ante Mikulić, koji je odlučio darovati automobil umjesto da ga proda, čime je potaknuo i druge da se uključe u ovu akciju, ali i u nekoliko drugih akcija koje su uslijedile nakon toga.

Nagrađen je i Predrag Mišić Peđa, branitelj i logoraš iz Vukovara, koji pomaže bolesnoj djeci i siromašnijim građanima. 

Stjepan Čošić još je jedan nagrađeni policajac. Slobodno vrijeme on je  posvetio trčanju - samo lani prešao je 3140 km. Tijekom jedne utrke postao je heroj kada je smiren i brz, sutrkačici koju su napali stršljenovi je spasio život. 

"Ponos Hrvatske" je Ivanka Pole, prodavačica iz Tovarnika koja je prošle godine dobila 100.000 kuna kao nagradu za najbolju djelatnicu 2020. godine. Polovicu nagrade podijelila je s četiri obitelji za koje kaže da zna da mnogo rade, a ne mogu si puno priuštiti.

Denis Vranješ nagrađen je za herojsko spašavanje čovjeka iz smrskanog automobila na zagrebačkoj obilaznici, dok je udruga "Sjena" nagrađena za herojsku borbu za prava djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

"Ponos Hrvatske" su i Tadija Tade Opačak, ultramaratonac koji trči za druge, Leon Kamenski, član sportsko rekreacijskog kluba Rika koji je 214 puta prešao 25 katova za bolesnog dječaka Maura Baraka te tako prikupio financijska sredstva, Mirna Mrčela, koja je iz auta zarobljenog u poplavljenoj Miramarskoj izvukla muškarca, asistentica u nastavi Verica Pranjić iz Pitomače, te 17-godišnja Gabrijela Buljić koja je dobila novo srce.

Ključne riječi

Komentara 1

CS
Cijepio_sam_ se
22:49 23.02.2021.

Zašto nije i Tomislav Debeljak, koji sa svojim radnicima i strojevima među prvima je pomogao Banovini i djelio je novce ljudima i još ima devetoro djece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije