Naslovnica Vijesti Crna kronika

Dočekao novi Kazneni zakon pa za kokain dobio samo godinu

Prema prijašnjem zakonu dobio bi najmanje tri godine. Priznao je i izrazio kajanje pa je dobio minimalnu kaznu
30. siječnja 2013. u 17:09 12 komentara 854 prikaza
droga
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Da je ponekad, čak i kad se baviš poslovima s druge strane zakona, potrebno imati i pomalo sreće, posvjedočio je i primjer Ivice Hodaka, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđenog na godinu dana zatvora zbog zlouporabe droge. A te droge baš i nije bilo malo – policija je kod njega pretragom našla gotovo pola kilograma kokaina i nešto sitno marihuane. No Hodak, koji je priznao djelo te je izrazio kajanje, osuđen je na minimalnu kaznu jer je potpao pod odredbe novog Kaznenog zakona, koji je stupio na snagu 1. siječnja te kojim su ublažene kazne za zlouporabu droge. Raspon kazni za to djelo kreće se od godine dana do 12 godina zatvora, dok je u ranijem zakonu minimalna kazna bila tri godine zatvora.

Hoće li ova presuda opstati te što će značiti za sudsku praksu, vidjeti će se nakon žalbi Vrhovnom sudu, a cijela ova priča počela je lani u kolovozu kada je policija zaustavila Hodaka u prometnoj kontroli. Pretragom je kod njega tada nađeno 0,23 grama kokaina te 4,26 grama marihuane. Pretragom Hodakova stana, policija je što skriveno u hladnjaku, što skriveno u dnevnom boravku, našla ukupno 498 grama kokaina.

Suočen s dokazima, Hodak je priznao da je dio te droge bio namijenjen njegovoj osobnoj uporabi dok je dio bio namijenjen daljnjoj prodaji. Priznanje je ponovio i na sudu, a kako je uz to izrazio i kajanje, sve je to utjecalo da ga sud na kraju, za sada, nepravomoćno osudi na minimalnu zakonom predviđenu kaznu.

>> Ovo su promjene koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2013.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • Toni50:

    Dočekao novi Kazneni zakon pa za kokain dobio "samo" godinu dana tek da je pošteni zakon; nebi dobio ništa !

  • modovisisajteMaraschino:

    dilaš drogu dobiješ godinu, ideš na vikende i slobodan si... ukradeš kruh i paštetu dobiješ par godina i tretiraju te kao najgoreg kriminalca....

  • ludo5:

    Samo godinu za pola kile kokaina???? Stvarno nije puno. Vijedi razmisliti dali krenut u kombinaciju. To mi zvuči kao nova pogodnost za nezaposlene, razmislite.