Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina na malo

Dobra sezona i ukidanje niže stope harača pomalo povećali potrošnju

shoping
Goran Stanzl/Pixsell
31.08.2010.
u 22:00

U jesen se očekuje ponovan nepovoljan trend na tržištu rada, koji je i najveća prepreka oporavku trgovine na malo.

Pošto su neke tvrtke priopćile kako im je u srpnju povećana prodaja, a Jamnica primjerice da je imala i rekordnu prodaju u povijesti, podatak Državnog zavoda za statistiku o rastu trgovine na malo od 0,7 posto u srpnju prema istome mjesecu 2009. potvrdio je te tvrdnje.

Iako rast nije velik, ipak je prvi zabilježen poslije čak 21 mjeseca pada. Dobra turistička sezona zacijelo je najviše utjecala na rast potrošnje. Uz to, u srpnju je ukinuta niža stopa posebnog poreza na plaće, mirovine i druga primanja, što je, ako ne na sam rast potrošnje, zasigurno utjecalo na rast potrošačkog optimizma, smatraju analitičari Raiffeisen Consultinga.

To očekuju i u kolovozu jer i taj mjesec pokazuje rast broja dolazaka i noćenja turista. No analitičari upozoravaju da je o stvarnom oporavku maloprodaje još prerano govoriti. Na potrošnju do kraja godine pozitivno će, naime, utjecati ukidanje više stope kriznog poreza i odgođeno poskupljenje struje.

No u jesen se očekuje ponovan nepovoljan trend na tržištu rada, koji je i najveća prepreka oporavku trgovine na malo. I on će imati veći utjecaj na potrošnju nego kratkoročni pozitivni učinci ukidanja 4-postotne stope kriznog poreza ili potrošnje turista.

Komentara 7

TH
than
22:48 31.08.2010.

Koji glup naslov... Kakvo crno smanjenje haraca povecalo potrosnju, kada je toliko ljudi dobilo otkaze ?!?! To mogu zahvaliti samo turistickoj sezoni. Od 9 mjeseca - IDEMO DALJE.

Avatar mlijeko
mlijeko
22:15 31.08.2010.

Svaku dobru vijest novinari pokušaju pretvoriti u lošu. Tako i ovu. Naravno da je pozitivno da potrošnja raste. Na taj način se pokreće i proizvodnja i zaposlenost. Potrošnja će i dalje rasti jer plaće i mirovine nisu srezane i konačnoo je ta točka skinuta s dnevnog reda pa se može normalno otići u trgovinu i kupovinu. I na ovim stranicama se tražilo da se ukine krizni porez da se potrošnja poveća. I to je napravljeno. Prvi rezultati su tu. Stoga, novinari pišite već jednom onako kako je, a ne samo skeptično. Uostalom, ako se poveća potrošnja povećati će se i vaše plaće, osim ako niste plaćeni po količini negativnih stavova.

Avatar PotemkinVillage
PotemkinVillage
09:34 01.09.2010.

Ukidanje niže stope \"harača\" strašno je poboljšalo standard ljudi. Sada taj novac, oko 80 kn prosječno, građani mogu investirati u značajne projekte i preporoditi gospodarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije