Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najteža uloga

Djeci su otac i majka nevažni već sa 12 godina, radije slušaju ulicu

adolescenti
Ivica Galović/Pixsell
11.07.2011.
u 12:50

Pretjerana kontrola i nadzor ili prevelika sloboda najčešće su greške roditelje

U sklopu brodskog Savjetovališta za mlade, kroz koje je u nepunih osam mjeseci postojanja prošlo 111 djece i adolescenata s poremećajima u ponašanju, uskoro će s radom krenuti i jedinstvena grupa samopomoći za roditelje. Inicijativa je pokrenuta kako bi se ublažile tegobe roditelja koji često misle kako su oni ti koji su zakazali i kako su upravo oni najveći krivci za ponašanje svoje djece, ne shvaćajući da je zapravo riječ o problemu odrastanja. U prevladavanju takva stanja, osim stručne pomoći, potrebna su im i iskustva drugih roditelja.

Mijenjali bi ih za druge

– Adolescenti misle da roditelji baš ništa ne razumiju. Svi drugi roditelji puno su bolji od njihovih vlastitih i svi bi ih, da mogu, odmah zamijenili. Spomenula bih zgodan citat u kojem stoji kako samo roditelji tinejdžera mogu shvatiti životinje koje jedu vlastitu djecu. Osobno sam majka jednog tinejdžera i mogu reći da ta uloga danas zaista nije nimalo lagana. Stoga je veoma važno da roditelji ne prebacuju krivnju za sebe – kaže socijalna radnica Tamara Brezičević iz županijske Službe za javno zdravstvo, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Voditeljica službe Irena Jurišić dodaje kako se tinejdžeri i roditelji danas najčešće svađaju oko jednostavnih stvari kao što su škola, izlasci, izgled, urednost, telefonski razgovori, prijatelji, novac. Da roditelji znaju prepoznati problem, suočiti se s njim i potražiti pomoć, govori i to što su 44 korisnika u savjetovalište uputili upravo oni. Ono u čemu roditelji ponekad griješe i o čemu će na sastancima grupe za samopomoć razgovarati jest i njihova pretjerana kontrola i nadzor s jedne ili pak prevelika sloboda s druge strane.

Na prvom mjestu prijatelji

– Djeca su izložena svakakvim utjecajima i ulica je ta koja diktira njihovo ponašanje. Već od dvanaeste godine roditelji više nisu bitni, sve što kažu je glupo i bezveze, a jedina je istina ono što kažu prijatelji. Nije lako biti roditelj i zato ćemo krenuti s grupom samopomoći – ističe dr. Irena Jurišić.

Komentara 6

LI
liliZG
13:32 11.07.2011.

..naslov je na žalost točan...

Avatar gmail
gmail
14:11 11.07.2011.

Ništa čudno, kad je percepcija djece da je sve relativno, sve dopušteno. Kako će takva djeca npr. volontirati kad ih se ne uči šta je ljubav. Sljepci vode sljepce.

PO
Povratnik
10:39 12.07.2011.

Kako to da do negdje 1960-tih takav problem ne da nije bio problem - nego nije ni postojao. Kad sam pitao bake - je l\' bilo teško imati toliko djece, dogajati ih i od njih napraviti časne, radine i poštene,, pouzdane ljude, koji preziru nerad, lopovluk, javašluk is ve druge stvari za koje bi 95% ljudi reklo dsa su negativna pojava u društvu - bake bi me blijedo pogledale. Kao da nekoga pitam da mi opiše oblik velikog ptico-sisavca koji živi na Saturnu - blijedi pogled, uz komentar - pa ja ni ne znam da tako nešto postoji. I tako smo dobili generacije koje su sve do nedavno gradile ovaj svijet. Naravno, netko može otrovno komentirati - jest, a baš su ga sagradile. Odvratit ću im - e, pa vi onda pokažite da možete sagraditi bolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije