Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klaićeva

Dječaku iz Petrijevaca stradalom u požaru uzgojit će kožu i sprejem vratiti na tijelo

bolnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
29.11.2016.
u 19:25

Sedmogodišnjaku iz Slavonije kojem je 93 posto tijela opečeno
 u požaru presadit će se prvi put u Hrvatskoj i koža od preminulih osoba koja je naručena iz banke kože u Barceloni

Sedmogodišnjaku koji je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb dovezen s 93 posto opečenog tijela bit će nanesena kadaverična koža naručena iz banke kože u Barceloni te će biti prvo dijete kojemu će u Klaićevoj transplantirati kožu mrtvaca. Način je to na koji liječnici u toj bolnici štite rane njegova tijela od infekcije, gubitka topline i tekućine te mu održavaju život. Teško je procijeniti koliko još zahvata slijedi ovom dječaku koji je, podsjetimo, s mlađim bratom i majkom stradao pri potpaljivanju vatre u njihovoj kući u Petrijevcima.

Mlađi ozlijeđeni dječak, četverogodišnjak, jučer je premješten s intenzivne njege na odjel i liječnici vjeruju da će se njegov oporavak nastaviti dobrim smjerom te su kod njega najveći problem opekline lica jer se na lice ne stavljaju transplantati. Njegov stariji brat i dalje je na aparatima i idućih dana liječnici će mu tijelo prekrivati kadaveričnom kožom, a paralelno se od malog neopečenog dijela s glave dječaka uzima njegova koža i uzgajaju stanice. Cijeli postupak, dok ga opisuje prim. dr. sc. Zoran Barčot, zvuči nestvarno i nevjerojatno.

Ubrzano zarastanje

Sukcesivno ćemo sljedećih dana pokrivati tijelo kadaveričnom kožom. Za osam dana slijedi novi zahvat kada ćemo ponovno uzeti kožu sa skalpa, gdje smo već primijenili amionske membrane. To je biološki sloj koji se uzima iz posteljice i njime se pokrivaju područja s kojih je uzeta koža da bi što prije zarasla. Da to nismo stavljali, zarastanje bi trajalo tri tjedna, a ovako će zarasti za desetak dana. Za dječaka se uzgajaju njegove stanice od njegove kože.

To je zadnji korak, kada sve prođe, a nanosit ćemo ih u spreju – opisao je taj liječnik Odjela za opekline, plastičnu kirurgiju i traumatologiju Zavoda za traumatizam. U liječenju sedmogodišnjaka, napominje, poduzeto je sve ono što je dostupno u najjačim svjetskim i europskim centrima za opekline. Pri tomu dr. Barčot, uz zahvalu ravnatelju dr. Zoranu Bahtijareviću i svim kolegama, ističe i suradnju s bankom kože u Traumi koju vodi dr. Mirna Tominac Trcin te dr. Mireli Bušić, koordinatorici za transplantacije. Primjer je ovo vrhunske medicine i dobre suradnje u zdravstvenom sustavu, a opekline u djece su svakodnevne. Uostalom, kako ističe dr. Barčot, prvi pacijent Klaićeve prije 65 godina bilo je dijete s opeklinama. A u posljednjih 15 godina nije izgubljen nijedan život malog pacijenta koji je tamo došao zbog opeklina.

Svaki dan novi pacijent

– Tko god je došao, preživio je, a bilo je puno opeklina koje su obuhvaćale više od 50 posto tijela. I u vodećem bostonskom centru za liječenje dječjih opeklina smrtnost ovako teških pacijenata je oko 50 posto. Mi se nadamo da ćemo biti bolji. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije na 38 zemalja, samo je u Švicarskoj bolji ishod nego kod nas – govori dr. Barčot, kojemu, kao i cijelom timu, slijedi upravo najgora sezona, a to je – blagdanska pirotehnika. Intervencija je, kaže, manje, no prošle godine u ovo doba broj ozlijeđene djece zbog pirotehnike porastao je 500%. No, prijete i sezonske opasnosti – kolinja.

Tada u bolnicu stižu opečena djeca koja padaju, kaže dr. Barčot, u kace za šurenje. Oko 400 novih pacijenata s opeklinama je godišnje, a mjesečno dođe jedan ovako težak pacijent. K nama dolaze i pacijenti iz regije. Upravo je otišla kući djevojka iz Maglaja koja se kod nas liječila od srpnja. U ambulanti gotovo svaki dan vidimo novu opeklinu – nabraja ovaj liječnik uz objašnjenje da su najčešći pacijenti do dvije godine i oni stariji od 14. Kod najmanjih su najčešće opekline zbog prolijevanja vrućih napitaka, a kod starijih zbog penjanja na vagone. Troje djece je u srpnju u Klaićevu došlo s opeklinama koje su obuhvaćale više od 45 posto tijela. Uz puno znanja i truda svi su dobro.

Foto: VLm

>>Preminula prva žena s presađenim licem: Tijelo je odbacivalo novo tkivo, borila se do kraja

Komentara 2

JE
jedna
19:45 29.11.2016.

dusa mala koje bolove i sta sve mora proci tako mi je za 😔

MA
malena1983
01:43 30.11.2016.

Kapa do poda doktore, svaka čast i ekipi, maleni drži se, u dobrim si rukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije