Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrhunski tamburaši

U 'zlatnom Pragu' Križevčanima apsolutna pobjeda, dirigentu svjetska izvrsnost

Tamburaški orkestar Križevci u Pragu
Foto: Karel Kasak
1/3
07.04.2014.
u 09:37

Križevački orkestar vratio se iz Praga sa svjetskim priznanjima - zlatnom plaketom, Grand Prixem i posebnom nagradom za dirigentsku izvrsnost (Igor Kudeljnjak) na natjecanju koj okuplja više od 1000 glazbenika iz svijeta

Zlatna plaketa za pobjedu u kategoriji, Grand Prix festivala i posebna nagrada prof. Igoru Kudeljnjaku za dirigentsku izvrsnost – tri su priznanja koja je Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca osvojio na nedavnom svjetskom natjecanju orkestara i zborova “Young2014Prague” u glavnom gradu Češke.

Križevački orkestar u “Zlatnom Pragu” postao je i ponajbolji u svijetu, kao apsolutni pobjednici nadmašili su sve, više od tisuću mladih glazbenika iz Europe, SAD-a, Japana, Kanade...

Pomogao im i Grad

No, još do prije nekoliko mjeseci nastup se činio kao nemoguća misija, jer je trebalo platiti put i kotizaciju, pa je pomogao Grad i gradonačelnik Branko Hrg.

Foto: Karel Kasak

–Na internetu tražimo gdje ima kakvih festivala, one nama prihvatljive cijenom i kvalitetom – kaže prof. Kudeljnjak, koji školske tamburaše vodi nekoliko godina, a i sam je u njemu ponikao. Na praškom festivalu Križevčani su u svojoj, folklornoj kategoriji (ne zbog folklora, nego sviranja tradicionalnih instrumenata) bili dominantni.

–Izabrao sam repertoar s kojim smo pokazali što više raznolikosti, od skladbi za tambure do narodnih motiva, klasične i filmske glazbe - ističe dirigent, dodajući da se nije nadao lovorikama žirija. No, znao je da su napravili dobar posao, jer svi su izvedbom bili oduševljeni. Ovo je i jedan od najvećih međunarodnih uspjeha Orkestra u 35 godina postojanja.

Najvatreniji navijač

S njima je i sad bio osnivač Orkestra Stjepan Fortuna.

–On je naš najvatreniji navijač i dalje najbolji savjetnik, prvi mi je od srca čestitao – kaže Kudeljnjak, zahvaljujući na podršci i cijeloj školi na čelu s prof. Brankom Špoljar. Orkestar ima 29 članova od osnovne do srednje glazbene škole. Prošli su mjesec također osvojili i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Internet Music Competition, održanom preko interneta.

U svibnju, za Dan škole, bit će promovirana i monografija o orkestru, biseru grada. Odužit će se zlatnim tamburašima i Grad, gradonačelnik je najavio da će za Dan Grada 24. travnja biti okićeni njegovim posebnim priznanjem za promociju grada. A u tim svojim Križevcima, lani u studenom, dirigent svjetske izvrsnosti Kudeljnjak nije izabran u gradsko Kulturno vijeće... Može li se greška ispraviti?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije