Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Diplome iz BiH i Srbije više se neće priznavati automatizmom

Spomenuta procjena određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj, govori Fuchs
23. veljače 2021. u 09:50 30 komentara 8321 prikaza
Promocija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska u visokoškolskom sustavu konačno podiže ljestvicu, i to u praksi, jasnim tumačenjem Zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Od sada Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima sve ovlasti propitivati vrijednosti diploma stečenih u drugim zemljama koje nisu članice EU – dakle u Hrvatskoj su to pretežno diplome stečene u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Zagreb: Nastavljena 6. sjednica Hrvatskog sabora DANAS ODLUKA O DEKANU Fuchs: Ovo je povijesni trenutak, prvi put tijela funkcioniraju kako su trebala'

Dosad su se te diplome priznavale automatizmom, a sada se to mijenja i onda kada su te inozemne diplome izdale visokoškolske institucije koje su legitimno osnovane i priznate u spomenutim zemljama, i to upravo podrškom Ministarstva obrazovanja i aktualnog ministra.

Pet elemenata

Prateći Pravilnik o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, u obzir će se uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom.

Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku. Tijelo nadležno za postupak vrednovanja inozemne visokoškolske kvalifikacije morat će ubuduće u obzir uzeti pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju kod nas, a to su: razina, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

Damir Jugo Večernji TV Jugo: Prepoznata je opasnost za studente stručnih studija, željeli su im umanjiti prava

– Spomenuta procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj (stručno i/ili akademsko priznavanje, nastavak obrazovanja ili zaposlenje) te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje – tako se ministar obrazovanja Radovan Fuchs očitovao na problematiku priznavanja visokoškolskih kvalifikacija iz BiH Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Na istu se problematiku očitovala u svom mandatu i bivša ministrica Blaženka Divjak, no ona je tada u svom dopisu istoj agenciji navela da nema zakonskih osnova za obustavu postupka priznavanja stranih diploma.

U svom je dopisu Divjak ipak naglasila da se kriterij priznavanja ne bi trebao odnositi samo na spomenute dvije zemlje, već na sve one u kojima se stječu kvalifikacije koje nisu izdala visoka učilišta koja nisu prošla postupak vanjskog vrednovanja usklađenosti s europskim standardom.

Samo za nove diplome

Ovakva se odluka neće primjenjivati retrogradno, tako da nositelji takvih diploma iz prošlosti ne moraju strahovati da će im netko i službeno potvrditi da nisu kompetentni po našim kvalifikacijama.

OBRAZOVANJE Vučić se pohvalio s položenim prvim semestrom na Akademiji: Otkrio razlog slabije ocjene

Također, tom odlukom nitko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stupanj obrazovanja koji im je istaknut na diplomama.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • bmarchy:

  30 godina prekasno kao i sve ostalo.

 • speed208:

  Konacno ali prekasno......zato vam rade po matičnim uredima oni koji napisu i ovjere da je vukovar u srbiji ...a nasi mladi sa diplomama odlaze raditi van bilo sto dok ste vi zaposljavali ove neuke i nepismene preko veze rodbinske stranacke ... prikaži još!cke i kumske.....pljuc

 • Avatar NiceGuy
  NiceGuy:

  Hvala Bogu i .. da više ne dolaze