Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Diler natjerao Hrvatsku da riješi dogovor sa SAD-om star 119 godina

U Ministarstvu pravosuđa kažu da se s Amerikancima dulje pregovaralo o izmjeni 119 godina starog sporazuma o međusobnom izručenju te da Cardona nema s time veze
28. ožujka 2020. u 19:18 14 komentara 45331 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Kada je David Cardona (56), kolumbijski poduzetnik čije je lice dulje vrijeme krasilo tjeralicu Interpola dok je istodobno za njegove aktivnosti bila zainteresirana i američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA), u studenom 2018. sletio u Zagreb, sigurno nije mislio da će mu za dulje vrijeme to biti zadnji slobodni avionski let. A još manje je slutio da će vjerojatno biti među posljednjima koje je Hrvatska izručila SAD-u po pravnom sporazumu starom 119 godina!

Ilustracija ZABRANA ULASKA Trumpova zabrana putovanja iz EU u SAD ne odnosi se na Hrvate

EU sklopio sporazum 2003.

Odnosno po sporazumu koji su davne 1901. potpisale Kraljevina Srbija i SAD, te je od tada do danas vrijedio u slučajevima izručenja osoba koje je Hrvatska tražila od SAD-a ili obrnuto. Hrvatska je taj sporazum, koji se primjenjivao od Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS, FNRJ i SFRJ pa sve do danas, naslijedila sukcesijom nakon krvavog raspada bivše države, a sada ga je odlučila napokon poslati u povijest. Konkretnije, prošli se tjedan pred Vladom našao prijedlog zakona koji bi trebao regulirati u kojim slučajevima i zbog čega će SAD izručivati osobe Hrvatskoj i obrnuto, a taj nacrt zakona bio je ovaj tjedan i pred saborskim Odborom za pravosuđe, nakon čega bi trebao ići na glasanje.

Kada će se o njemu glasati, teško je reći s obzirom na situaciju koju je izazvala pandemija koronavirusa, što znači da i Sabor radi u otežanim uvjetima. Iako u Ministarstvu pravosuđa kažu da se s Amerikancima dulje pregovaralo o izmjeni 119 godina starog sporazuma o međusobnom izručenju te da Cardona nema s time veze, ipak sve navodi na zaključak da je i njegov slučaj ubrzao cijelu tu proceduru.

Gordan Grlić-Radman i Mike Pompeo konferencija u Münchenu Hrvati u SAD bez viza do kraja 2020.

Naime, kada je on u studenom sletio u Zagreb, već je dulje vrijeme bio na radaru DEA-e, koja ga je pratila od srpnja 2018. kada je na Barbadosu na jednoj jahti zaplijenjeno 620 kilograma kokaina. DEA je tu drogu povezala s Cardonom, koji joj je bio zanimljiv ne samo zbog povezanosti s međunarodnom trgovinom drogom već i zbog kontakata s određenim terorističkim organizacijama. Amerikanci su sumnjali da je Cardona dio dobro uhodane neprincipijelne koalicije južnoameričkih kartela i terorističkih organizacija. Po već prije uhodanom obrascu, karteli nabavljaju drogu, teroristi je ponekad prenose kao mule, a nakon prodaje, dio novca ide kartelima, a dio se koristi za financiranje terorističkih napada ili za kupnju oružja za terorističke organizacije. Nakon što je uhićen, složio se s izručenjem SAD-u, što je realizirano u siječnju 2019.

Potkraj prošle godine, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa i njegov američki kolega William Barr u Washingtonu su potpisali ugovore kojima se regulira izručenje i pružanje pravne pomoći. Ugovor je potpisan nakon što je Vlada u kolovozu 2019. odlučila da se pokrene postupak radi izmjene postojećeg ugovora iz 1901. Osim činjenice da smo u 21. stoljeću ljude izručivali po zastarjelom sporazumu koji datira s početka 20. stoljeća te kojeg je parafirala odavno nepostojeća država, ugovor o izručenju trebao se mijenjati i kako bi se hrvatski zakoni uskladili sa zakonima EU. Naime, EU je sporazum o izručenju sa SAD-om sklopio 2003., a sve države članice EU pa i Hrvatska svoje odnose sa SAD-om trebale su regulirati bilateralno. Posljedica toga je sadašnji nacrt zakona, koji će, bude li usvojen u Saboru, regulirati kada se i koje osobe mogu izručiti Hrvatskoj odnosno SAD-u. Moći će se tako izručiti osobe koje jedna ili druga država traži zbog organiziranog kriminala, trgovine drogom, kibernetičkog kriminala ili terorizma.

marihuana Dileri ili dobrotvori Marihuanu mjesečno troši 12.530 djece. Za sudove većina dilera djeci je daje, a tek manji dio prodaje

Što je sa smrtnim kaznama?

Ni Hrvatska ni SAD jedna drugoj neće izručivati svoje državljane, a isto tako Hrvatska SAD-u neće izručivati osobe koje se terete za djela političke naravi. Ne mogu se izručiti osobe ako im je za djelo za koje se traže ili su osuđene nastupila zastara, a Hrvatska SAD -u neće izručivati ni osobe kojima prijeti smrtna kazna. Izručenje takve osobe moglo bi se dogoditi samo ako bi SAD, koji za razliku od Hrvatske ima smrtnu kaznu, obećao da se smrtna kazna, ako i bude izrečena, neće izvršiti te se tog obećanja i držao. A to je, poznavajući pravosudni sustav SAD-a, malo vjerojatno.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar HerojUlice4
  HerojUlice4:

  1901 je Hrvatska bila u austrougarskoj.... Novinari su zaboravili da je davno prije juge i pravoslavnih turaka bila Hrvatska

 • uskok:

  Treba alkohol na poslu sttrogo zabraniti, vidite sto pisu kada su u alkoholizovanom stanju!

 • Deleted user:

  "Novinarka" samo potpisuje ono što su joj beogradske službe pripremile. Ovaj puta je ispalo vrlo prozirno i svima očito. Ali sve je inače dobro smišljeno i razrađeno, iz ovoga primjera se vidi u čijim rukama su mediji, ne propuštaju ni ... prikaži još!i najmanju priliku za obmanu i laž. KOS preko neprijateljske pete kolone radi sustavno i dosljedno.