Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Devet bivših pripadnika HVO iz Orašja izjasnili se da nisu krivi za ratne zločine

Ročište na kojemu su to izjavili je pripremno a nakon njihovog izjašnjenja Sud BiH će odrediti vrijeme kada će početi suđenje te iznošenje dokaza optužbe i obrane
17. ožujka 2017. u 19:56 1 komentara 232 prikaza
Orašje
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Devet bivših časnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za ratne zločine na području Bosanske posavine u petak su se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili kako se ne osjećaju krivima po optužnici koju je podignulo državno tužiteljstvo BiH.

Ročište na kojemu su to izjavili je pripremno a nakon njihovog izjašnjenja Sud BiH će odrediti vrijeme kada će početi suđenje te iznošenje dokaza optužbe i obrane.

Prvooptuženi je umirovljeni general  Đuro Matuzović (64) koji je u ratu bio zapovjednik Zbornog područja Orašje a optužnica je podignuta i protiv Ive Oršolića (64), Tade Oršolića (56), Marka Dominkovića (54), Jose Nedića (60), Marka Blažanovića (61), Mate Živkovića (54), Ante Živkovića (47) i Stjepe Đurića (51).

Magdalena Dominović i Marija Damjanović TRAGEDIJA KOD ORAŠJA Tužiteljstvo otkrilo uzrok smrti dvije nerazdvojne prijateljice Orašje ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI Potvrđena optužnica protiv deset pripadnika HVO s područja Orašja orašje NIKA PINTER: Procesuiranjem bh. Hrvata želi se ostvariti ono što Armija BiH nije uspjela u ratu

U optužnici se navodi kako su od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i osnovnoj školi  „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta.

Tereti ih se da su sudjelovali u progonu Srba s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi i počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Uhićenje bivših pripadnika HVO na blagdan Svih svetih 2016. a to je prouzročilo velike napetosti u odnosima između Hrvaske i BiH.

>>Ukinut kućni pritvor za devetoricu pripadnika HVO-a optuženih za ratne zločine

>>Potvrđena optužnica protiv deset pripadnika HVO s područja Orašja

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • Avatar IstinaHurts
    IstinaHurts:

    i time je veliko trgovišće popunilo tjednu kvotu izvješćivanja iz svoje rame