Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Der Standard: Sanader je od Hypa dobio do milijun eura

Ivo Sanader
Goran Stanzl
29.12.2009.
u 15:58

Utjecajni austrijski politički dnevnik navodi da je bivši hrvatski premijer bio “idejni i operativni zastupnik kompromitirane banke punih 15 godina” tijekom kojih je obavljao razne funkcije u Vladi i na kraju i samu premijersku.

U analizi afere Hypo Alpe Adria (HGAA) Der Standard navodi da je Ivo Sanader desetljeće i pol bio u središtu zbivanja u banci “koju se danas optužuje za pranje novca, lopovštinu s nekretninama te krijumčarenje oružja”.

Analiza navodi da se, poslije otkaza u Splitu 1988. te pošto je 1990. osnovao podružnicu HDZ-a u Koruškoj, Sanader upoznao s Wolfgangom Kuleterom, koji je postao direktor Hypa za Korušku. S njim se Sanader susretao svaka tri mjeseca, čak i tijekom premijerskog mandata, a za prvi sklopljeni kredit HGAA na području Hrvatske Ivo Sanader dobio je 800.000 njemačkih maraka provizije, piše Der Standard.

Potkraj 1999. Sanader je dobio još 700.000 njemačkih maraka iz krugova Miroslava Kutle koji je, navodno, bio zadužen za mito unutar lokalne veze Hypa i Glumina banke, a kao jedan od umiješanih u priči navodi se i Ivić Pašalić.

Komentara 95

OB
-obrisani-
18:20 29.12.2009.

Z.Idealiziraš stvari.Vlast i opozicija su dvije strane istog novčića. Ono što mijenja stvari jest nacionalna svijest. Budući da to stoka zna, guši je na svakom koraku. Umjesto države koja bi bila organizacijska jedinica stvorena za zaštitu i dobrobit naroda unutar nje, ovdje je riječ o državi neprijatelju naroda. Država koja potiče nerad, korupciju, koja nas bez pitanja zadužuje je naša stvarnost.

OB
-obrisani-
17:00 29.12.2009.

Z.U Hrvatskoj postoji USKOK, istražno tijelo koje ima posebne ovlasti za brzo i efikasno otkrivanje teških djela korupcije. Danas, u USKOKovim ladicama stoje ama baš svi,SVI,SVI;SVI dokazi protiv svakog kriminalca u HRvatskoj. Međutim,taj USKOK ne diže svoju guzicu tek tako.Samo na telefonski poziv koji uslijedi nakon dogovora koga treba odstreliti izlazi. To je razlog za tugu.

OB
-obrisani-
18:15 29.12.2009.

V.u svakoj zemlji imas inteligenciju na vlasti i intel.u opoziciji.Ovi drugi jednostavno cekaju svojih 5 minuta.Znaju da sada ne mogu nista uraditi.Pa pogledaj Tudjmana,nikad cuo za njega i...Treba nekad i da se [poklope neke stvari.Recimo ne mislim da je sanader tako los mozda je nesto i dobro uradio za Hrvatsku,ali samim tim sto se okoristio polozajem sve dobro mu pada u vodu.Treba biti realan-uvek.Jer samo istinom mozemo protiv problema,konstrukcije u glavi praviti,to mose svako,a i besmisleno je istina uvek izadje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije