Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Depresiju, ovisnost i PTSP bezbolno liječe magnetskim poljem

Uređajem se potiče reakcija mozga, izlučivanje dopamina i serotonina i pacijent se osjeća bolje
02. ožujka 2016. u 22:08 39 komentara 11715 prikaza
01.03.16., Zagreb - Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, bolnica uvela novi nacin lijecenja bolesnika transkranijalnom magnetskom stimulacijom. Ravnatelj bolnice Igor Filipcic i medicinska sestra Ivana Orgulan. Photo:
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nazvati je elektrošokovima 21. stoljeća možda je najmanje sretno zbog konotacija koje taj naziv izaziva, ali terapija stimuliranja mozga magnetom zamjena je za tu vrstu liječenja i metoda koja je nakon američkih i zapadnoeuropskih centara stigla i u Hrvatsku. Riječ je o potpuno bezbolnom liječenju tijekom kojeg pacijent sjedi u fotelji, magnetska zavojnica mu je na tjemenu, a on gleda TV ili vrijeme krati čitanjem.

Vrijeme od 20-ak minuta koliko jedna terapija traje, a zahvaljujući kojoj je odsad i u hrvatskoj bolnici moguće liječiti niz psihijatrijskih problema poput depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), ovisnosti o alkoholu, duhanu, kocki te niza neuroloških bolesti! Koliko će terapija stimuliranja mozga magnetom biti potrebno liječnici određuju individualno na inicijalnom pregledu svakog pacijenta, a jedan ciklus liječenja čini 20 terapija od 20 minuta. Potrebno je dolaziti svaki dan dok se rezultat očekuje mjesec dana nakon prestanka liječenja.

‘Crvena’ uputnica

Službeni naziv ove metode liječenja je transkranijalna magnetska stimulacija (TMS) i nalazi se u svim svjetskim smjernicama za liječenje navedenih bolesti, a u nas je postala dostupna u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, u koju mogu doći (i dolaze) pacijenti iz cijele zemlje. Za to je dovoljna standardna crvena uputnica liječnika obiteljske medicine, a tim liječnika bolnice za magnet je dostupan i radi s pacijentima od 7 do 19 sati svaki radni dan. U tehničkom smislu uređaj funkcionira tako da generator stvara magnetsko polje u zavojnici i ono prolazi kroz lubanju i likvor te stvara električno polje u mozgu pacijenta.

– I tako potiče reakciju mozga, izlučivanje dopamina, serotonina i posljedica je da se pacijent osjeća bolje, a dokazano kod liječenja ovisnosti smanjuje žudnju, što je ključno kod takvih dijagnoza.Najbolji su rezultati u liječenju depresije jer pozitivno reagira čak 75 posto pacijenata, dok ih na lijekove tako reagira polovica. Ova metoda liječenja može se kombinirati i s lijekovima, a nuspojava praktički nema osim glavobolje nakon prva dva dana – pojašnjava doc. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, koji sam educira osoblje za tu metodu liječenja budući da je završio edukaciju na Harvard Medical School, a uskoro će uvesti edukaciju i za liječnike iz drugih bolnica i drugih specijalnosti.

Planovi za budućnost

Dok nas upoznaje s timom liječnika koji se brine o pacijentima koji dolaze na magnet prema njihovim dijagnozama te se svaki bavi svojim područjem, dr. Filipčić najavljuje i da planiraju otići korak dalje, pri čemu ističe podršku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pročelnice zagrebačkog zdravstva dr. Mirne Šitum.

Taj korak dalje znači da su već krenuli u nabavu dubinskog TMS uređaja koji će omogućiti magnetsko liječenje i niza drugih poremećaja zbog jače stimulacije dublje regije mozga. Tada će bolnica u Jankomiru postati vodeći europski centar za tu metodu liječenja, a već sada zahvaljujući usmenoj preporuci imaju upite i pacijenata iz okolnih zemalja. Službeno predstavljanje metode transkranijalne magnetske stimulacije i planova bolnice bit će idućih dana.

>> Zadnji sat rada liječnici će odgovarati na pitanja pacijenata

>> Ne upuštajte se u operacijsko liječenje kod liječnika koji vam nije odgovorio na sva pitanja

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Deleted user:

  10 dana tvrda stolica, problemi sa erakcijom, jednostavno katastrofa, ni sportska lutrija vise ne funkcionira, i depresija preuzela kontrolu. Poslije magnetnog polja došao proljev, erakcije u snu i dobitak na lutriji. Metoda je stvarno za preporučiti iako je zdravstveno osiguranje ... prikaži još!e ne pokriva. Najviše se koristi ova metoda u zemljama u razvoju sa velikim brojem neobrazovanog stanovnistva.

 • Avatar TucTuc
  TucTuc:

  Najbolji lijek za PTSP je rad, inrtegracija u svijet koji se upravo sada dogadja... Sve ostalo su floskule, put ka ponoru jedne napacene duse.

 • Deleted user:

  potpuno sam otvoren za sva znanstvena otkrica ali iskreno ovo mi se na prvu loptu cini ko nesto iz top shopa. mozda sam u krivu