Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokosio djevojke

Deniju Županu četiri godine i deset mjeseci zatvora

Deni Župan
Foto: Vedran Balen
15.12.2014.
u 15:18

Kazna je dva mjeseca manja od one koju je tražilo državno odvjetništvo

 - Žao mi je zbog toga što se dogodilo i izražavam duboku sućut obitelji Srećković i djevojkama. Želio sam svoje žaljenje izraziti odmah nakon nesreće, ali tadašnja odvjetnica sugerirala mi je da ništa ne govorim. Taj tragični događaj i danas mi se vrti u glavi – kroz suze je govorio Deni Župan (21) iz Slavonskog Broda, neposredno prije nego što je na brodskom Općinskom suda nepravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, jer je 25. travnja prošle godine očevim BMW-om na nogostupu pokosio tri 15-godišnje  učenice koje su se vraćale iz škole.  Kazna je dva mjeseca manja od one koju je tražilo tužiteljstvo.

Od zadobivenih je ozljeda Ivona Srećković preminula, Margareta Sedlarević je ostala bez noge, a Anamarija Sabljak je teško ozlijeđena. Župan je kao mladi vozač upravljao vozilom kojim nije smio, a neposredno prije nesreće vozio je brzinom od 93 kilometra na sat. U svojoj obrani Župan je naveo kako je naletio na rupu i auto se zanio. Stisnuo je kočnicu, ali ona je, kaže, samo propala, pa nije uspio izbjeći učenice. Izašavši iz auta, noge su mu se odsjekle. Išao je od jedne do druge djevojke da provjeri dišu li. Počeo je vikati "što sam to napravio, ubijte me". Govorio je okupljenim ljudima da donesu vode kako bi polio cure da dođu k svijesti, a oni su ga, kaže, nazivali ubojicom i raznim pogrdnim imenima. Od policajca je tražio pištolj da se ubije. - Dok su me roditelji posjećivali u istražnom zatvoru, svaki put pitao sam ih kako su cure, jesu li dobro. Čim sam izišao van, poslao sam im pisma – rekao je Župan, kojemu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od četiri godine. Marijan Betlach, zastupnik Margarete Sedlarević, u emotivnom je govoru kazao kako nije bilo niti jednog pametnog razloga da se cestom u blizini triju srednjih škola vozi brzinom od 93 km na sat.

- Na sudu se raspravljalo o kojekakvim rupama, rupicama i fantomskom kombiju, a obiteljima oštećenih ništa od toga nije važno. Moja klijentica ostala je bez noge, možda će i bez druge, a Ivonini roditelji izgubili su kćer jedinicu. Ne daj Bože nikome – rekao je Betlach.

Branitelj Alojzije Fiuri rekao je kako na sud nije došao braniti Župana, nego dokazati suodgovornost cestarske tvrtke, koja je propustila prometnim znakom upozoriti na oštećenje kolnika i popraviti ga. Najavio je žalbu. Sudac Vedran Pavelić rekao je kako je do destabilizacije vozila došlo u trenutku kada je počeo obilaziti parkirani kombi. Nije prihvatio tezu obrane da je nesreću uzrokovala rupa, za koju je i policija utvrdila da je duboka svega 2 do 5 cm, što je potvrđeno nalazom vještaka. Kao otegotna okolnost uzeto je to što je, pored smrti jedne, optuženik ozlijedio još dvije djevojke koje će ostati doživotni invalidi te što je kao mladi vozač prekršio četiri zakonske odredbe. Olakotne okolnosti su što je kazneno neosuđivan te što je riječ o mlađem punoljetniku, pa je općeživotno neiskusan.

>> Vikao je: Pogledajte što sam napravio, ubijte me!

>> Župan je počeo kočiti 48 metara prije mjesta udara

>> Majka poginule Ivone: Župani su poslali pismo, ali tu nema sućuti

Komentara 17

TH
than
13:10 15.12.2014.

Sudac vjerojatno ocekuje da ce preminula osoba uskrsnuti, da ce osobi koja je ostala bez noge ista izrasti. Ako tako sagledamo, onda je ova kazna primjerena.

PE
Princ Eufrat
12:41 15.12.2014.

Kolko će tek onda dobiti Horvatinčić za ponovljeno djelo (dva smrtna slučaja) ili Čolak...Baš me interesira dali je zakon isti za sve...

DU
Deleted user
12:38 15.12.2014.

E ko ti je kriv kad se ne skolujes u Svicarskoj I nisi iz "ugledne" obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije