Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'rasterećenje odnosa'

Demokratski savez Srba pozdravlja susret Udruženja pravnika Vukovara s Vučićem i očekuje isti odnos od institucija RH-a

Bruxelles: Aleksandar Vučić nakon otvaranja pristupnih pregovora sa EU
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/2
16.07.2016.
u 23:23

Iz te političke stranke poručuju kako je dobrodošao razgovor između Hrvatske i Srbije o svim otvorenim problemima jer će se, kako smatraju, time oduzeti prostor onima koji širenjem dezinformacija i neistina manipuliraju građanima šireći netrpeljivost.

Iz Demokratskog saveza Srba (DSS),  političke stranke osnovane krajem lipnja, danas su priopćili da pozdravljaju nedavni susret između premijera Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Udruženja pravnika Vukovar 1991., ali i ističu da isti odnos očekuju i od institucija u Republici Hrvatskoj kada su u pitanju žrtve rata iz reda srpskog naroda.

" U povodu informacije da je premijer Republike Srbije primio na razgovor predstavnike Udruženja pravnika Vukovar 1991. na kojem se razgovaralo o procesuiranju potencijalnih zločina nad hrvatskim zarobljenicima u zatvorima na području Republike Srbije te posjetu mjestima njihovog stradanja smatramo da su dobrodošle sve aktivnosti koje doprinose rasterećenju odnosa dvije susjedne države i naroda i rasvjetljavanju okolnosti stradanja ljudi u posljednjem ratu", navodi  u priopćenju DSS.

 Iz te političke stranke poručuju kako je dobrodošao razgovor između Hrvatske i Srbije o svim otvorenim problemima jer će se, kako smatraju, time oduzeti prostor onima koji širenjem dezinformacija i neistina manipuliraju građanima šireći netrpeljivost.

"Ovakav odnos očekujemo i od institucija u Republici Hrvatskoj kada su u pitanju žrtve rata iz reda srpskog naroda – bilo da se radi o civilnim žrtvama u Vukovaru, u Sisku, u zapadnoj Slavoniji, o žrtvama iz akcije Oluja. I ovdje kod nas je potrebno mnogo političke volje da se postigne napredak kako u postavljanju obilježja na mjestima stradanja srpskih civila tako i u području kažnjavanja odgovornih počinitelja", ocjenjuju.

 Zaključuju kako do sada u Hrvatskoj za takva postupanja nije bilo dovoljno odlučnosti, a "kaznene prijave stoje u ladicama" unatoč tomu što je Republika Hrvatska punopravna članica EU. "Pri tom očekujemo podršku i razumijevanje i Udruženja pravnika Vukovar 1991. i drugih sličnih organizacija", stoji u priopćenju koje potpisuje zamjenik predsjednika DSS-a Srđan Milaković.

 Predstavnici Udruženja pravnika Vukovara 1991 .  u Beogradu su 12. srpnja s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o procesuiranju njihove prijave za ratne zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u više logora na području Srbije tijekom 1991. i 1992. godine. Ta udruga je još 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinilaca za ratne zločine u logorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i u Vojno-istražnom zatvoru u Beogradu.

>> Prvi put srbijanski dužnosnik primio vukovarske logoraše i branitelje

Komentara 7

DK
dr kaunda
01:07 17.07.2016.

Dosadni ste vise s tim Vucicem pratite svaki njegov korak i trpate u hrvatski VL ili grijesim mozda ste srpska tiskovina,neznam sto vam je taj tip toliko vazan

JO
josipmacek
05:11 17.07.2016.

kao prvo srpska manjina u hrvatskoj a ne narod- nadam se da je novinar uvidio tu grešku-ili to podvaljuje-

JO
josipmacek
05:14 17.07.2016.

mišljenja sam da soliranje vučića ničemu ne služi - pamtimo ga dok je vodio pobunu upravo te srpske manjine u hrvatskoj-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije