Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Škrlec

'Plenković odlukom o cijeni plina kupuje socijalni mir, a ugrožava energetsku neovisnost Hrvatske'

Davor Škrlec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.03.2017.
u 13:01

Posljednja odluka Vlade Republike Hrvatske o reguliranju veleprodajne cijene plina nije u dugoročnom interesu Republike Hrvatske, odnosno dugoročnom javnom interesu, rekao je Škrlec

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu zastupnik Zelenih Davor Škrlec je na raspravi o važnim političkim pitanjima govorio o reguliranoj cijeni plina koja, kako je rekao, narušava slobodu tržišta, koči razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i ne ostvaruje europske klimatsko-energetske ciljeve.

Škrlec je rekao da Vlada odlukom o reguliranju veleprodajne cijene plina kupuje socijalni mir pred lokalne izbore, a time zapravo dugoročno ugrožava energetsku neovisnost Hrvatske i nastavlja lošu politiku prethodne Vlade.

- Razumijem zabrinutost javnosti u Republici Hrvatskoj zbog cijena prirodnog plina, pogotovo nakon ove liberalizacije koja dolazi novim promjenama Zakona o tržištu plina. Međutim, posljednja odluka Vlade Republike Hrvatske o reguliranju veleprodajne cijene plina nije u dugoročnom interesu Republike Hrvatske, odnosno dugoročnom javnom interesu. Razlog je upravo u tome što se odgađaju investicije u obnovljive izvore energije i to one koje treba iskoristiti u lokalne potencijale. Odlažu se investicije u energetsku učinkovitost i u oba slučaja zapravo se ne otvaraju lokalna radna mjesta toliko nužna za povećanje zaposlenosti građana Republike Hrvatske. Također, dugoročno, ugrožena je i sigurnost opskrbe Republike Hrvatske ovakvom politikom zbog toga što će nesigurnost na kraju platiti ili građani ili HEP - rekao je zastupnik Škrlec.

Škrlec je također rekao kako bi predsjednik Vlade Andrej Plenković umjesto pritiska na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike morao konačno detektirati ugrožene kategorije građana koji nisu u mogućnosti plaćati visoke cijene energenata i ravnopravno rasporediti teret poskupljenja.

>> Proizvodimo plin za izvoz po 6 lp, a plin koji uvozimo košta 22,5 lp

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije