Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOGODIŠNJA TRADICIJA

Danas se vesla Maraton lađa od Metkovića do Ploča, nikad više sudionika

23. Maraton lađa na Neretvi
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
14.08.2021.
u 14:15

Na startu u parku kod Lučkog mosta u Metkoviću zbog sprječavanja širenja zaraze neće bilo gledatelja

Danas u 17 sati započinje 24. Maraton lađa od Metkovića preko Opuzena do Ploča. Unatoč restrikcijama prouzročenim pandemijom korona virusa, izazavao je golem interes natjecatelja. Prijavile su se čak 54 ekipe, od čega je 26 muških posada za današnji Maraton lađa, a čak 18 ekipa prijavilo se za Maraton lađarica, koji je održan prije nekoliko dana.

- Broj prijavljenih ekipa predstavlja apsolutan rekord od osnutka maratona do danas - rekao je Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve.

Iako se i ovogodišnji Maraton lađa održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, on ove godine, za razliku od prošle, neće doći. Neće ni Plenković, ali u njegovo ime je najavljen ministar Tomislav Ćorić koji je, s obzirom na to da je iz Ploča, ovdje zapravo domaćin iako je bio visoki izaslanik predsjednika Vlade. 

Na startu u parku kod Lučkog mosta u Metkoviću zbog sprječavanja širenja zaraze neće bilo gledatelja, kao ni na cilju u Pločama, ali publika će, ne sumnjamo, navijati, pjevati, paliti baklje i bodriti svoje favorite duž cijele staze. Naime, cijela dolina Neretve živi za ovaj dan, a pripreme maratonaca odvijaju se cijele godine i vrlo su ozbiljne.

Tradicija Maratona lađa započela je 1997. godine, kako bi se sačuvala tradicionalna neretvanska lađa, u kojoj su se, kako kažu, Neretvani i rađali i umirali. U svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.

Veslači svladavaju riječni put od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama. 

Pobjednik na dar dobiva veliki prijelazni Domagojev štit, kao i mali štit u trajno vlasništvo.

VIDEO Po prvi puta snimljena otrovna riba u Jadranskom moru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije