Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dalmatinac se ne mijenja. Ne moderniziraju se, zaostaju za ženama

Nekoć su u Dalmaciji bili najnapredniji odnosi između muškarca i žena, a sad zaostaju za svima.
07. veljače 2019. u 07:59 43 komentara 14189 prikaza
Špica
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nekoć su u Dalmaciji bili najnapredniji odnosi između muškaraca i žena u Hrvatskoj, ali ni Dalmatinci nisu više što su bili! Sporo se moderniziraju i najviše zaostaju za emancipiranim ženama u odnosu na ostatak Hrvatske. I uz sve to u kafićima i restoranima odvajaju se od žena, što prije za Dalmatince nije bilo zamislivo.

Par istraživanje Znanstvenici: Mozak žena `mlađi` je nego mozak muškaraca

Daleko od emancipacije

Pokazuje to istraživanje sociologa Mirka Petrića “Muškarci u Dalmaciji: Drukčiji ili isti?” provedeno u sklopu projekta “Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive – GENMOD”, koji vodi profesorica Inga Tomić-Koludrović, ugledna sociologinja s Instituta Ivo Pilar.

Ali da ne bi likovali muškarci iz drugih regija i Zagreba, nemaju se ni oni čime hvaliti. Treba proći još koje desetljeće da se većina hrvatskih muškaraca modernizira, a ne samo da javno govore da su napredni.

Nacionalno reprezentativno istraživanje muškarca i žena, provedeno 2018. u sklopu projekta GENMOD, pokazuje da se žene u Hrvatskoj znatno brže moderniziraju nego muškarci.

Kupka otkrili s ponosom Muškarci priznali: I mi radimo ove `ženske` stvari

– U Hrvatskoj starije žene s osnovnom školom imaju stavove o rodnoj ravnopravnosti kao muškarci srednje dobi sa srednjom školom. Muškarci u Hrvatskoj zaostaju u razvoju emancipiranih, egalitarnih stavova o ravnopravnosti muškaraca i žena. I muškarci koji su bolje obrazovani i mlađi imaju stavove kao starije žene i s nižim obrazovanjem – govori Petrić.

Socijalna antropologinja Vera Stein Ehrlich uoči 2. svjetskog rata u istraživanju provedenom u cijeloj Jugoslaviji, osim u Sloveniji, zaključila je da su odnosi između muškaraca i žena u Dalmaciji najnapredniji. No više nisu.

Uz podatke dobivene anketom, Petrić je za adventa u Splitu proučavao muško-ženske odnose u restoranima i kafićima i zaključio da dolazi do sve veće segregacije muškaraca i žena.

– Sve manje zajedno provode vrijeme i druže se. Nekoć su u ugostiteljske objekte najčešće odlazili bračni i muško-ženski parovi, a često i isključivo „muška društva“. Sada je od restorana do kafića češća situacija da zajedno izlazi nekoliko žena srednje ili starije dobi bez potrebe relacije prema muškarcima.

strah u afganistanu Povratak Talibana na vlast ugrozit će prava žena

Slično je i kod srednjoškolki i žena s fakultetom koje su se u ranijim generacijama nalazile na mjestima na kojima su se okupljali i muškarci i žene. U jednom sam kafiću u kojem se okupljaju srednjoškolke i studentice zabilježio čak 30 mlađih gošći i ni jednog muškog gosta! Jedno od “najurbanijih” mjesta s plesnom glazbom u gradskoj jezgri Splita najviše posjećuju žene, često srednje dobi.

Na vratima kafića je natpis „ ja od jutros nisam stala“, koji ukazuje i na osviještenost o položaju žena u kućanstvu gdje rade u velikoj većini sve kućanske poslove, a navečer plešu uz diskoglazbu 70-ih, preko house glazbe do aktualnih glazbenih idioma – kaže Petrić.

Usporedbom podataka za različite dijelove Hrvatske Petrić ističe da muškaraca s egalitarnim stavovima o rodnoj ravnopravnosti ima najmanje u Dalmaciji – 17,3% naspram 23,6% u Zagrebu i postocima većim od 30% u drugim regijama. Dakle, i Zagreb, gdje muškarci misle da su emancipiraniji od ostatka zemlje, u stvarnosti je nešto drugo.

Nastasia Urbano Slavna manekenka zarađivala je milijune, muž joj je uništio život i sada je beskućnica

Ali postotak žena s egalitarnim stavovima o rodnoj ravnopravnosti podjednak je u Dalmaciji, Zagrebu i Slavoniji (oko 32%). No, i u Dalmaciji i u cijeloj Hrvatskoj mlađe žene s više obrazovanja i većim prihodima imaju emancipiranije stavove o rodnoj ravnopravnosti nego starije s manje obrazovanja i prihoda.

No kod muškaraca se često pokazuje, kaže Petrić, da visina prihoda ili obrazovanja nisu povezani s njihovim stavovima, odnosno ostaju tradicionalni. I u tom neskladu odnosa treba li se čuditi što se raspada skoro svaki treći brak? U kulturi svakodnevnog života prisutno je, kaže, nasljeđe socijalističkog razdoblja.

Vole novac u rukama

– Rasprostranjen je stav da se od žene očekuje da radi u kućanstvu tradicionalne poslove, a da ima stalan posao i u javnosti se ponaša emancipirano. U Dalmaciji muškarci ne samo da zaostaju za muškarcima drugdje u Hrvatskoj u obavljanju kućanskih poslova koji se smatraju “ženskima” nego su ispod nacionalnog prosjeka i u “muškim poslovima“ kao što su popravci u kući ili održavanje automobila.

Velik dio žena u Dalmaciji zadovoljan je kad muškarci obavljaju kućne poslove koji se smatraju “muškima”. No Dalmatinci su iznad prosjeka po “plaćanju računa”, što upućuje na to da još drže ili pokušavaju držati u svojim rukama kontrolu obiteljskih financija – kaže Petrić. Zaključuje što drugo nego da je ovakvo ponašanje muškaraca i shvaćanje rodne ravnopravnosti velika prepreka društvenom, ekonomskom i osobnom razvoju.

'Vlada i dalje strepi od katoličkih aktivista koji čine poprilične probleme'

Ni muškarci iz drugih regija i Zagreba nemaju se čime hvaliti. I bolje obrazovani i mlađi muškarci imaju stavove kao starije žene

1. Dolazi do sve veće segregacije muškaraca i žena. Sve manje zajedno provode vrijeme i druže se.

2. Kafić u gradskoj jezgri Splita s natpisom “ja od jutra nisam stala“ najviše posjećuju žene i plešu...

3. Dalmatinci zaostaju ne samo u obavljanju “ženskih poslova”, nego ispod prosjeka rade i “muške”

Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Berlioz:

  Društveni inženjering i dalje cvate :) Izmisliš što bi trebala biti društvena vrijednost i onda grupu ljudi optužiš da je zaostala ako ne prihvati tvoje izmišljene stavove. A onda te ne smetaju niti nelogičnosti same novinarke i istraživanja "I uz ... prikaži još! sve to u kafićima i restoranima odvajaju se od žena, što prije za Dalmatince nije bilo zamislivo." da bi već nekoliko rečenica kasnije #Nekoć su u ugostiteljske objekte najčešće odlazili bračni i muško-ženski parovi, a često i isključivo „muška društva“. Pa daj neka se UGLEDNI sociolozi i novinarka dogovore jesu li muškarci izlazili samo u muškom društvu ili im je to bilo nezamislivo. A "istraživanje" je sponzorirao Šoroš jer je zabrinut za položaj žena u Dalmaciji te Hrvatskoj. Što se tiče dijela današnjih žena koje zaista razmišljaju kao "ugledni" sociolozi i novinarka najbolje ih opisuje "danas bolje motaju joint nego sarmu i pitu. I time se još hvale.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  emancipirani mušklarac.. tko ili što je to? vrlo lukavo se umjesto riječi 'spol' koristi 'rod'. rodna ravnopravnost, ne spolna. jeste skužili 'uglednu' istraživačicu (istraživača, ili 'ono'..?) što znači da se muškarac modernizira? da prihvati da je žena ravnopravna njemu? žene ... prikaži još! to lakše prihvaćaju? pa zanimljivo istraživanje i rezultat. djeca u školi u kojoj ih ne tjeraju pisati zadaće su zadovoljnija od djece iz škole u kojoj obavezno pišu zadaće. jel tako? dal su žene prihvatile tu ravnopravnost na svim razinama? nisu. i dalje na gradilištu je 98% muških radnika. i dalje je u javnoj upravi, školi, vrtiću, 90% žena. što nisu na traktoru, kamionu, na fasadi, zidariji...? zašto muški u prosjeku žive kraće? da vidimo ženu koja će dočekati penziju kao zidar! za 5 godina biti će stalno na bolovanju zbog mjehura, o normi da ne govorimo, mada im propisi daju više vremena za odmor, lakši teret i tako dalje. deklaratorno smo za ravnopravnost, al diskriminiramo kad i koga stignemo.

 • Avatar Traxx
  Traxx:

  A sto bi se mijenjali i "modernizirali"? Budite to sto jeste i svaka cast na tome. To i zene vole.