Naslovnica Vijesti

Dalmacija je bila ključna u pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nova predsjednica osvojila je 58.357 glasova više u odnosu na svog protukandidata
13. siječnja 2015. u 14:30 123 komentara 7502 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Presudnu ulogu u pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima imala je Dalmacija, ponajprije Splitsko-dalmatinska županija. Analiza izbornih rezultata pokazuje da je novoizabrana predsjednica RH najveću pobjedu nad Ivom Josipovićem po broju osvojenih glasova ostvarila u toj županiji, i to s razlikom od 58.357 glasova. Pritom je presudna bila velika izlaznost glasača u toj županiji u drugom krugu, kada ih je glasalo 248.101 ili 60,51 posto. To je oko 43.000 glasača više nego u prvom krugu.

Kolinda Grabar-Kitarović u drugom je krugu u toj županiji osvojila oko 70 tisuća glasova više nego u prvom krugu, ukupno 149.531, dok je Josipović u drugom krugu osvojio 30-ak tisuća glasova više nego u prvom krugu. Tako velikom razlikom u Splitsko-dalmatinskoj županiji nova je predsjednica poništila prednost koju njezin protukandidat ima u Istri, gdje je razlika u broju glasova bila u njegovu korist za 60-ak tisuća. Pri tome je bilo ključno i to što je u Istri u drugom krugu izlaznost bila manja nego u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 55,87 posto. SDP-ova utvrda Primorska-goranska županija, primjerice, donijela je Josipoviću oko 35.000 glasova više u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović. U toj je županiji u drugom krugu na izbore izašlo oko 31.000 glasača više, a pri tome je Josipović dobio oko 32 tisuće glasova više nego u prvom krugu, dok je za Kolindu Grabar-Kitarović glasalo oko 22 tisuće glasača više nego 28. prosinca prošle godine. U Zagrebu je u drugom krugu na izbora izašlo oko 95 tisuća više glasača nego u prvom krugu, a pri tome je Kolinda Grabar-Kitarović u odnosu na prvi krug dobila oko 83 tisuće glasova više, a Josipović oko 82 tisuće.

U svim ostalim županijama razlika u novoosvojenim glasovima između dva kandidata doseže maksimalno 10 tisuća, pritom u šest županija u korist Josipovića, u 13 u korist Kolinde Grabar-Kitarović, dok je u jednoj županiji to izjednačeno, što potvrđuje presudnu ulogu Splitsko-dalmatinske županije u pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović.

Nova hrvatska predsjednica, pak, nije osvojila nijednu općinu ili grad u Istarskoj i Međimurskoj županiji, dok je Ivo Josipović ostao bez ijedne pobjede u Požeško-slavonskoj županiji.

>> Kolinda Grabar-Kitarović prva hrvatska predsjednica!

>> Arapski mediji o Kolindi – opisuju je kao najatraktivniju državnicu svijeta

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • General_U:

    Hrvati donijeli pobjedu kolindi.

  • General_U:

    Dalmacijo more moje podignimo sve tri boje zagrlimo se pred svima neka vide da nas ima bog i hrvati.

  • ddh:

    Bravo za Dalmaciju.