Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propast ili novi start

Dalija Orešković: “Ništa strašno. Prilika je ovo za reorganizaciju”

Dalija Orešković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
31.05.2019.
u 20:07

Branka Lukačević-Gregić, Duje Prkut, Nicole Kwiatkowski, Stjepan Perko i Tonći Talaja svoju su odluku stranačkim kolegama priopćili SMS porukama 10 minuta prije zatvaranja birališta u nedjelju, a jučer su priopćenjem o svemu izvijestili i javnost

Petero od ukupno sedam članova predsjedništva Starta dalo je ostavke i istupilo iz stranke, no predsjednica Starta Dalija Orešković poručuje da to nije kraj njezine političke borbe za bolju Hrvatsku. Četvero od njih bili su i kandidati na proteklim europskim izborima, no u većini kampanje nisu ni sudjelovali jer su već na početku počeli problemi zbog različitog shvaćanja poželjne političke strategije, organizacije kampanje, strategije javnog komuniciranja, izgradnje stranačke infrastrukture, digitalnog stranačkog rada i razvijanja odnosa. Branka Lukačević-Gregić, Duje Prkut, Nicole Kwiatkowski, Stjepan Perko i Tonći Talaja svoju su odluku stranačkim kolegama priopćili SMS porukama 10 minuta prije zatvaranja birališta u nedjelju, a jučer su priopćenjem o svemu izvijestili i javnost.

Žarišna točka pokreta

– Startov antikorupcijski program za oporavak našeg društva i države trebao je postati žarišna točka širokog progresivnog društvenog pokreta koji kroz uključenje društvenih, političkih i civilnih aktera provodi mobilizaciju građana, sve s ciljem pokretanja dubinskih promjena koje bi iznova izgradile i osnažile državne institucije i učinile ih neovisnima, stavljajući u njihov primarni fokus ljudska prava, dostojanstvo i potrebe naših građana. Naše uvjerenje da Start trenutačno ne razvija vlastite kapacitete za preuzimanje te zahtjevne, odgovorne i teške uloge bilo je odlučujuće pri donošenju odluke o istupanju iz predsjedništva i članstva – poručila je petorka zaželjevši svima koji ostaju u stranci “umješnost, promišljenost, uspjeh i sreću u daljnjem političkom radu”.

Petorka se dogovorila i da je spomenuto priopćenje dovoljno objašnjenje njihova poteza, pa nisu željeli detaljnije objasniti na kojim je temama pukla suradnja. A kako se može čuti od drugih članova, neslaganja je bilo oko više stvari, od izgleda internetske stranice stranke, GDPR-a, nekih poruka koje je Orešković iznosila u kampanji i općenito tema kojima će se baviti.

“Nije to osobni poraz”

– Nismo naišli na uzajamno razumijevanje o temama i politikama kojima se bavimo, no mislim da se ništa strašno nije dogodilo. To su sve divni i krasni ljudi kojima želim sreću. A mi idemo dalje, stranačka tijela formirat će novo vodstvo, malo ćemo redizajnirati našu internetsku stranicu, drukčije komunicirati iznoseći glavne poruke – kaže nam Dalija Orešković koja ne vjeruje da bi njoj i stranci to trebalo stvarati probleme.

U neku je ruku i dobro, smatra Orešković, što se to dogodilo na početku života stranke. – Po mom uvjerenju, najgore je prošlo, okupili smo se iako smo po političkom profilu bili raznorodni i potrebno je vrijeme da se napravi neka trijaža, da se vidi tko se nalazi, a tko ne na istoj valnoj političkoj dužini. Želim graditi nešto što je dugoročno održivo, što ima poruku i smisao, a je li priči kraj, ne znam, ne mislim odustati, a to što nisam osvojila mandat ne doživljavam kao neki osobit poraz. U politiku sam ušla jer želim promijeniti stanje u Hrvatskoj koje mi se nimalo ne sviđa – zaključuje. Start će, dodaje, nastaviti funkcionirati s ostalim članovima i ljudima koji nisu formalno pristupili stranci, ali pomažu u kreiranju politika.

Komentara 14

MA
Markos
21:17 31.05.2019.

Veleumni projekt veleumne Dalije je propao u rekordom roku! Pa zar nije ti narod rekao da nisi pozeljna? Pukla si, propala si. Ne trebamo te a sada papa.

RI
rimac444
22:41 31.05.2019.

Drugarice, javi se el bahatom koji te lansirao, možda te on pogura za 1 %

Avatar VinkoL
VinkoL
20:50 31.05.2019.

Moja Rexi maše s repekom i pita me: kaj se ne bi i ja mogla politički aktivirati, pa gle ko bi sve bil predsjednica, ma ne Hrvatske, galaksije čak, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije