Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMRAK POLJOPRIVREDE?

'Dajem 5500 kuna plaće, nitko neće'

OPG Josip Lucić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
18.08.2017.
u 11:40

Josip Lučić iz Beravaca u akciji “Zlata vrijedan” 2017. proglašen je najboljom mladom nadom u poljoprivredi

Ja kao poljoprivredni proizvođač ne osjetim da je došlo do povećanja cijena, meni plate isto kao i prije ili manje. Imao sam 40 hektara pšenice, samo sam za utovar i istovar pšenice platio 30 tisuća kuna i, kad se uračuna kalo, ostali ulazni i izlazni troškovi, dobio sam manje nego što sam uložio – kaže svinjogojac Josip Lučić iz Beravaca, koji je u ovogodišnjoj akciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede “Zlata vrijedan” proglašen najboljom mladom nadom u poljoprivredi.

Na pitanje bi li mladim ljudima preporučio da egzistenciju temelje na poljoprivredi Lučić odgovara da je on našao model koji mu je omogućio da se širi.

– Kad sam se ženio imao sam deset krmača, sad ih imam 50. Tu hranu koju proizvedem najbolje mi je uložiti u svinje jer je prasad lakše prodati. Suša će ove godine prepoloviti urod kukuruza, ali ja sam izabrao sjeme 354 koje je manje osjetljivo na sušu i prinosi su mi u nekoj zlatnoj sredini – prepričava Lučić svoje ulagačke odluke.

– Mi proizvođači sigurno nismo ti koji dižemo cijene, a tko ih povećava, treba pitati trgovce, dodaje mladi poljoprivrednik iz Beravaca koji kao i svi trpi sve udare koji dolaze i od politike i od vremena, ali i ostalih tržišnih ‘nepogoda’.

– Državi bi bilo bolje da je spašavala male proizvođače nego što spašava Agrokor. Mnogi su kojima je Todorić ostao dužan na prosjačkom štapu – ističe Lučić. On sam pak ima problema i s radnom snagom.

– Mnogima su socijalna davanja koja dobivaju od države dovoljna i ne žele raditi na poljoprivrednom domaćinstvu. Meni je i uz 5500 kuna mjesečne plaće koju nudim teško doći do radnika kad mi trebaju – žali se Lučić.

Komentara 76

NA
nasunis
12:41 18.08.2017.

Oglasite ovako: placa bruto 8000 kn, to je cca 5500 neto. Radno vrijeme 8 sati , subotu i nedjelju ne radi, pa da vidis kandidata.

ŽE
željenoKorisničkoIme
11:53 18.08.2017.

Zašto bi netko radio 24 sata na dan za 5500 kn netto, ako može ne raditi ništa za 15000???

Avatar bludnisin
bludnisin
12:35 18.08.2017.

Naslov bi bio tocniji da pise: Kupujem roba za 5.500,00 kn. Privatnici u hr misle da, ako nekog zaposle imaju pravo iskoristavati iste, sve pod izlikom, pa ja zaposljavam. Uredna prijava, reguliran fond sati,prekovremeni,slobodni dani,godisnji,radna odjeca i obuca, kada to osigurate gospodo, imat cete radnu snagu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije