Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Da sam šutio o povjerenstvu, dobio bih 60.000, a ne samo 4000'

Naknade za stručne skupine i povjerenstva služile kao paralelan sustav nagrađivanja u nekim resorima
09. svibnja 2011. u 22:30 9 komentara 12 prikaza
\'25.07.2010., Sibenik - Lucka kapetanija Sibenik tijekom jutra provodila akciju Hobotnica i kontrolirala plovila te kaznjavala prebrze glisere. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL\'
Foto: \'Hrvoje Jelavić/PIXSELL\'

– Nisam ni znao da se rad u radnim skupinama i povjerenstvima plaća – reakcija je Siniše Kuhara, tajnika službeničkog sindikata, na najnoviju odluku Vlade da nitko od zaposlenih u tijelima državne uprave više neće dobivati naknadu za rad u državnim povjerenstvima, vijećima i radnim skupinama. On nije bio jedini koji je iznenađen isplatama.

Mnogi su otkrili da takva praksa postoji tek nakon što je Vlada donijela odluku o ukidanju naknada za zaposlene u državnoj upravi (i ograničenje na najviše 2000 kuna mjesečno za vanjske stručnjake). Tri resora, primjerice financija, vanjskih poslova i turizma, nisu isplaćivala nikakve naknade za radne skupine i povjerenstva, a ostali resori to su činili od prilike do prilike. Razlika je bila tako velika da je čak i Vlada odlučila zatajiti rezultate šestomjesečne analize, a premijerka Jadranka Kosor otkrila je tek da su naknade godišnje odnosile 50 milijuna proračunskih kuna. Odluka se, inače, nastavlja na niz antirecesijskih poteza kojima se smanjuju proračunski troškovi, a čak su i u Vladi iznenađeni činjenicom da su naknade poslužile kao paralelan sustav nagrađivanja.

Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata, dodaje da su naknade funkcionirale kao siva zona nagrađivanja, čemu se sindikat protivi.

Ivo Šantić, povjerenik Obalne straže iz Rijeke, kao primjer nekorektnog odnosa prema zaposlenicima navodi praksu regrutiranja ispitnih povjerenstava za plovila jer se rad u tim povjerenstvima dodatno plaća.

– Ja sam kao crna ovca godišnje mogao zaraditi najviše 4 do 5 tisuća kuna jer kritiziram netransparentnost, a ima ljudi koji zarade i po 50 ili 60 tisuća kuna godišnje – kaže Šantić.

Premijerka je najavila da će iz odluke biti izuzeta liječnička povjerenstva i razna povjerenstva za vještačenje.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • sper:

  cuj nisu znali? pa svaka ptica na grani zna da se na povjerenstvima dobivao dodatak na placu. Koji su to lazovi. Isto tako - vlada nije objavila analizu, pa kako nije ako je rekla da je 50mil kuna godisnje islo ... prikaži još!o na to... to je placa na placu bila, i svaki drzavni sluzbenik to zna.

 • Avatar Romano37
  Romano37:

  Siniša, jadna li ti majka, kažeš nisi znao za lovu, koja ti je stalno priticala na bankovni račun ? Koliko takovih uplata stiže bezrazložno na račune sviju vas šupljoglavaca, a vi jadni nemate saznanja o tome ? Poradi takovog vladinog ... prikaži još!g poslovanja smo mi umirovljenici prikraćeni usklađivanja mirovina, te smo još uvijek na udaru kriznog poreza. Sramota !!!

 • doktorica:

  zbog onih koji šute korupcija kod nas osobito krupna,a ne ovi kokošari neće tako nikada biti otkrivena....