Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUJICE JOŠ PRIJETE

Borba s rekordnim vodostajima: 'Da nije bilo box-barijera bili bismo pod vodom'

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/8
14.05.2019.
u 22:30

Mrežnica i Korana poplavile dvadesetak kuća, ministar Ćorić kaže da je u pričuvi i postrojba Hrvatske vojske, ali vjeruje da neće biti potrebno zvati ih u pomoć.

Karlovačko i kostajničko područje danas je proživjelo težak dan tijekom borbe s visokim vodostajima rijeka. I dok su kuće u Hrvatskoj Kostajnici uspješno obranjene, između ostalog i zbog nižeg vodostaja Une od predviđenog, dotle je na karlovačkom području voda poplavila nekoliko desetaka kuća.

U Karlovačkoj je županiji 21 cesta bila pod vodom, a situacija se smirila na ogulinskom i slunjskom području gdje je Korana dosegnula najviši vodostaj dosad, tako da je u utorak najkritičnije bilo na karlovačkom području.


Probijaju slivne vode iz šahta

– Vode Mrežnice i Korane ponovo su ekstremno visoke, pogotovo Mrežnica u Mrzlom Polju i upravo su te dvije rijeke poplavile dvadesetak kuća. Na terenu smo, u kontaktu i sve službe čine sve kako bismo situaciju držali pod kontrolom – kazao je Damir Jelić, karlovački župan, koji je s ministrom Tomislavom Ćorićem, šefom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i gradonačelnicima Karlovca i Duge Rese obišao poplavljena područja.

Video - Borba s poplavama u Hrvatskoj Kostajnici

 

Stanovnici naselja uz Kupu obranjeni su, voda im nije došla do kuća, potopljene su neke prometnice, a nasipi sagrađeni uz Kupu pokazali su se više nego opravdanima. U dijelu naselja uz Koranu i Mrežnicu u Karlovcu; u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju voda je mještanima ušla u dvorišta i podrume kuća pa ih vatrogasci cijelo vrijeme ispumpavaju.

Ministar Ćorić kazao je da se sustav box-barijera u Karlovcu pokazao jako dobrim te da je zbog njega poplavljeno puno manje kuća u odnosu na prošle poplave.

– Box-barijere pokazale su se u Karlovcu učinkovitima, a ove je godine prvi put i Hrvatska Kostajnica pri tako visokom vodostaju obranjena od poplava – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković govoreći o box-barijerama kojima su obranjeni i najugroženiji dijelovi Hrvatske Kostajnice.

Hrvatska vojska, odlukom ministra obrane Damira Krstičevića, ponudila je pomoć Karlovačkoj županiji i Karlovcu, no ministar Ćorić kazao je da vjeruje da ih neće trebati zvati.

U Hrvatskoj Kostajnici bili su najavljeni vodostaji i do 500 centimetara, s obzirom na najavu padalina i situaciju u susjednoj Bosni i Hercegovini, no Una se ovaj put zaustavila ispod 450 centimetara pa izvanredno stanje u Pounju nije bilo proglašeno.

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
1/15

– Sve službe bile su na raspolaganju, stigla nam je ispomoć vatrogasaca iz mnogih dijelova županije i šire, pomagao je HGSS i Crveni križ te smo uspjeli sve kuće obraniti – rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Veliku ulogu u obrani kuća u najkritičnijim dijelovima Hrvatske Kostajnice, Ulici Kavrlja, Nine Marakovića i Unskoj ulici imale su prvi put na tom području upotrijebljene box-barijere.

– Ove su nam godine pomogle box-barijere, inače bismo pri ovakvom vodostaju bili pod vodom. Godine 2014. imao sam 70 centimetara vode u kući. Ove godine neće tako biti. Nadam se da će te barijere spriječiti ulazak vode i zasad je u kući nema – rekao je Rudolf Mađarić, stanovnik Kuljana čija je kuća redovito na udaru visokih voda Une.

Djelatnici Hrvatskih voda i kooperanata počeli su postavljati box-barijere na oko kilometar najugroženijih nasipa već u ponedjeljak ujutro te su spremni dočekali vrh vodenog vala koji je u Kostajnicu stigao u utorak popodne. No, iako su kuće od same rijeke Une sačuvane, problem su tzv. zaobalne vode te slivne vode koje probijaju iz šahtova. I dalje je zatvorena državna cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor zbog izlijevanja rijeke Une na nekoliko lokacija, a voda na području Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara i dalje nije za piće.

U Gunji se sjećaju 2014.

Tijekom ponedjeljka i u noći na utorak poplavljena su bila dvorišta desetak kuća i poljoprivredne površine u Sunji, nakon što je zbog visokog vodostaja istoimene rijeke bilo proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. S prestankom oborina i vodostaj Sunje počeo je padati te voda nije ušla u kuće.

Video - Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste

 

Uz situaciju u Karlovcu koja će i sutra biti kritična, visoki vodostaji sada se premještaju na sisačko područje i rijeku Savu od Jasenovca nizvodno. Slavonska mjesta uz Savu stavljaju u pripravnost svoje stožere civilne zaštite. I u Gunji rast vodostaja gledaju sa zabrinutošću, sjećajući se katastrofalnih poplava 2014. godine.

– Sve jako podsjeća na događaje prije pet godina. I ta krivulja vodostaja kreće se nekako slično pa nam nije svejedno, pogotovo poslije svega što smo proživjeli 2014. godine. I onda je u dva dana vodostaj narastao dvostruko. Vodostaj rijeka pratimo iz sata u sat, a i u stalnom smo kontaktu s Hrvatskim vodama. Čim se oni ne oglašavaju, vjerujem da onda nema toliko problema – rekao je načelnik općine Gunja Ante Gutić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije