Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Da bi se prikupili stvarni dokazi potrebno je fizički oduzeti računalo

21.02.2008.
u 19:18

Računalni znalci poznaju komande čijim se upisivanjem može prikazati odakle dolazi kontakt s pedofilskim sadržajima. Pješice loviti jedan po jedan takav kontakt nije osobito produktivno, pa i programeri početnici lako sklope sučelje koje simulira stotine računalnih virtuoza koji kucaju zamršene naredbe u lako čitljive tablice. Na jednoj je strani takvih prikaza popis poslužitelja s eksplicitnim pedofilskim sadržajima koje zemlje domaćini iz mnoštva razloga ne žele ili ne mogu isključiti, a s druge strane su prazne rubrike na kojima se izmjenjuju adrese onih koji kontaktiraju ozloglašene stranice.

Program se može podesiti da na popise bilježi kontakte koji dolaze iz Hrvatske, a i da izbaci one koji na njih dolaze osobito često. Ti su sumnjivi, a potom se temeljitije provjerava sadržaj prometa s osumnjičenih računala. “Njuškanje” tuđeg prometa također nije osobito sofisticiran posao, a i lako se dokumentira. Da bi se prikupili stvarni sudski nepobitni dokazi, potrebno je fizički oduzeti računalo prijestupnika i forenzičnim postupkom po nađenim tragovima, koje računalo ostavlja na bezbroj nestručnjacima nepoznatih mjesta, dokazati da je vjerodostojna snimka komunikacije koju je zabilježila policija.

Sam pregled stranica s pedofilskim gadostima ne može se zabraniti, ali postoji vjerojatnost da onaj tko ih češće posjećuje iz radoznalosti postane zanimljiv policijskim istražiteljima. Ukupan promet, međutim, toliko je velik, a ljudi i strojeva koji ga analiziraju toliko je malo da se sudski nalog za premetačinu i uhićenje traži samo za najokorjelije za koje se posumnja da bi s virtualnoga ubrzo mogli prijeći na stvarni kontakt. Kaznit će ih za posjedovanje sadržaja, ali to je samo opomena.

U pokušaju da s glavnim MUP-ovim informatičarom Ognjenom Haraminom razgovaramo o tehničkim pojedinostima njihova detektiranja, o tome temelje li se ove akcije na njegovoj specijalizaciji u SAD-u, o tome koliko je minuta potrebno da se fizički otkrije računalo s kojega se odvija kontakt pedofilskoga karaktera, na žalost, dobili smo odbijenicu u izravnom kontaktu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije