Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sklopljeni poslovi

Croz će za Katar raditi na projektu fiskalizacije?

Uspješan predsjedničin posjet Kataru
Foto: UPRH
1/5
25.04.2017.
u 11:10

Hrvatska je u Katar 2016. izvezla samo 56 milijuna dolara, a posjet predsjednice i gospodarstvenika tu bi brojku trebao povećati

U posljednjih desetak godina bogatu zaljevsku državu Katar pohodili su mnogi naši državni dužnosnici, ali je sve više-manje ostajalo na razmjeni lijepih riječi, a posjeti uglavnom nisu rezultirali i konkretnim gospodarskim pokazateljima, pa je današnja robna razmjena skromna. No, Hrvati koji su tu uspjeli sa svojim poslovima u ovom zahtjevnom poslovnom okruženju pokazali su realni optimizam nakon dvodnevnog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kataru.

Primaran je LNG terminal

Koja je stigla na poziv emira Katra šeika Tamima bin Hamada bin Khalifa Al-Thanija, a osim sastanka s emirom u njegovoj palači u Dohi, hrvatska je predsjednica privatno razgovarala i s njegovim ocem, bivšim emirom Hamad bin Khalifa Al-Thanijem koji je zbog toga prekinuo odmor u Rimu, a susrela se i s njegovom suprugom, utjecajnom šeikom Mozah. To je, nesumnjivo bio odličan politički i državnički signal jer naši gospodarstvenici odmah su pozitivno komentirali s obzirom da sve važne odluke, uključujući i poslovne, donosi emir i njegovi najbliži suradnici, članovi kraljevske obitelji Al-Thani. Stoga očekuju da će posjet hrvatske predsjednice ovoga puta i biti vjetar u leđa poslovnim ljudima. 

Predsjednica je, pak, istakla u Kataru, koji je jedan od glavnih proizvođača plina na svijetu, i državni strateški cilj Hrvatske, izgradnju LNG terminala na Krku. Izjavila je da će RH zaobići važni energetski putovi ako uskoro ne počne graditi terminal i potvrdila da je “Katar još uvijek zainteresiran za terminal na Krku, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom EU kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu”. Osim za energetiku velik je interes u toj zemlji za domaću prehrambenu industiju. Potvrđuje to i ugovor koji je potpisala Podravka o distribuciji s katarskim distributerom Arabian Supplies, podružnicom jedne od najjačih katarskih grupacija, Tadmur Holding. No Podravka se je na izlazak na to tržište pripremala četiri godine, kao i većina gospodarstvenika koja tu posluju. Tako da je ta kompanija već lani imala izdašan iznos izvoza u Katar.

Osim Podravke, nove ugovore tamo je potpisala i tvrtka Emerson, od nedavno Vertiv, koja je isto već oko dvije godi prisutna na tom tržištu, a u poslovima nadmašuje jaku konkurenciju. Ta tvrtka trenutačno tamo ima posao vrijedan 30 milijuna dolara, a uskoro bi se mogao i udvostručiti. Rade na poslovima izrade telekomunikacijske i poslovne informatičke infrastrukture.

Mali izvoz

Domaća tvrtka Croz dogovara rad na projektu fiskalizacije u toj zemlji. Turistička tvrtka Jadranka predstavila je zdravstveni turizam s ciljem da na Mali Lošinj privuće goste iz Katra. Hrvat Mario Lozančić u Katru već dulje vrijeme ima građevinsku tvrtku sa 500 zaposlenih, a među njima je nekoliko desetaka hrvatskih radnika. Ta tvrtka bi trebala sudjelovati na gradnji metroa. Sedam godina je tamo prisutan arhitekt Otto Barić, koji je za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. projektirao dvoranu vrijednu 150 milijuna eura. Hrvatska je u Katar 2016. izvezla svega 56 milijuna dolara, a ovaj posjet tu bi brojku trebao povećati.     

>> Grabar-Kitarović u Kataru otvara vrata hrvatskim tvrtkama

>> Katar je zainteresiran za sektore graditeljstva, energetike, IT-a i prehrambenu industriju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije