Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAZUM S KINEZIMA

CroMilk: Kina je velika prilika, ali pitanje je možemo li pratiti trendove

Mljekari
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
11.04.2019.
u 15:59

Predsjednik CroMilka govori da se potpisivanjem protokola potvrdilo da su ispunjeni svi veterinarsko-sanitarni zahtjevi, a time i uklonjene barijere za izvoz mlijeka

Mogućnost izvoza na kinesko tržište za hrvatsku mljekarsku industriju je značajna prilika, a hoće li biti iskorištena ovisit će i o tome hoće li primarna proizvodnja mlijeka moći pratiti potrebe prerade za tako veliko tržište, ocijenio je u četvrtak predsjednik Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk Dalibor Janda.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je priopćilo da za domaće mlijeko i mliječne proizvode otvaraju vrata kineskog tržišta. Naime, pregovori s Glavnom carinskom upravom Narodne Republike Kine završeni su usuglašavanjem zajedničkog Protokola o veterinarskim i javno zdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, koji je potpisan u srijedu u Vladi.

Janda navodi da se potpisivanjem protokola potvrđuje da su ispunjeni svi veterinarsko-sanitarni zahtjevi i uklonjene barijere za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

Iznio je i podatke da je 2018., prema podacima Hrvatske gospodarske komore, iz Hrvatske izvezeno ukupno 55.831 tona mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od gotovo 514 milijuna kuna, što je rast za 13,9 posto u odnosu na 2017. godinu.

Međutim, rast izvoza prati i rast uvoza. On je u 2018. vrijednosno rastao u odnosu na 2017. za 2,47 posto na gotovo 1,7 milijardi kuna. U Hrvatsku je tako lani uvezeno s unutarnjeg tržišta EU i iz trećih zemalja 273.367 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, ponajviše zbog sve manje dostatnosti domaćeg mlijeka za preradu koja je iznosila 52 posto, napominje Janda.

"Otvorena mogućnost da hrvatska mliječna industrija bude prisutna na tržištu od 1,4 milijarde stanovnika, koji danas prosječno konzumiraju oko 100 grama mlijeka i mliječnih proizvoda, s trenutno prisutnom visokom tendencijom rasta potrošnje je značajna prilika, a da li će ona biti maksimalno iskorištena ovisit će i o tome da li će primarna proizvodnja mlijeka moći pratiti potrebe prerade za tako veliko tržište obzirom na negativne trendove unazad zadnjih deset godina koji su se svakako odrazili na našu industriju", istaknuo je Janda.

Dodaje kako trenutno najveću priliku za izvoz na kinesko tržište imaju najveći prerađivači mlijeka, ali je prerano govoriti s kojim će se proizvodima i u kojoj količini oni moći pojaviti na tom tržištu. Janda smatra da to ovisi i o navikama potrošača na tom tržištu, a predviđa se u budućnosti veća potražnja za sirom i fermentiranim mliječnim proizvodima što svakako predstavlja priliku za domaće prerađivače.

Dvojica premijera pritisnula gumb i pokrenuli postavljanje najvećeg pilota

Ključne riječi

Komentara 3

DO
domolub
17:28 11.04.2019.

E ,Ebite se sad ,sad vi razmišljate kako šte i šta šte,te dali čete moći tolike količine isporučiti ili ne,pa valjda ministar poljoprivrede ima informaciju na našem tržištu,zato je plaćen ili,Ako je već sporazum skoro sklopljene,i nek se to neostvari tak nam odlaze onda strani ulagaći, joj joj

PR
predator57
17:51 11.04.2019.

Do sada niti pola decilitra po kinezu.

ST
Stipan
10:01 12.04.2019.

Samo neka se izvozi i radi. Još da hoće Kinezi unajmiti cijelu Slavoniju i proizvoditi hranu i za njih i za nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije